Hlavní obsah

Brňanky si po dramatu s Bourges zahrají finále Euroligy

BRNO

Brněnské basketbalistky předvedly úžasné představení v boji o finále Euroligy. V poslední čtvrtině souboje s francouzským Bourges smazaly jedenáctibodové manko a v prodloužení dovedly semifinálový zápas k postupu. O trofej si zahrají zítra proti obhájci Spartaku Moskva.

Článek

„Dlouho to bylo z nervozity vyplývající trápení, ale nakonec rozhodla naše agresivní hra v závěru, kdy konečně holky začaly hrát svůj basket a vyplatilo se i nasazení Vítečkové na pivota. K obratu hodně pomohlo fanastické publikum a v prodloužení už bylo vidět, že máme mentálně navrch,“ těšilo trenéra Jana Bobrovského, jehož tým rychle vedl 7:3, jenže následoval pětiminutový střelecký výpadek a soupeřky 15bodovou šňůrou otočily skóre.

Bourges kralovalo pod košem, neudržitelná Australanka Snellová se střelecky prosazovala ze všech pozic, k ní se přidala zdálky Dumercová, takže ve 13. minutě byl z pohledu Brna děsivý stav 17:33. „Tam na nás padala beznaděj, holky se bály něco na hřišti udělat,“ přiznal kouč, jenž zoufalství domácího týmu nezastavil oddechovým časem ani různým střídáním.

Francouzský tým měl navrch především zásluhou dvanácti trojek, k tomu brněnská pivotka Kulichová brzy nasbírala čtyři fauly a také cizinky domácího týmu působily hodně nervózně. Až Žirková v poslední čtvrtině pozvedla akcie českých šampiónek, s přispěním její odvážné střelby a úporné obrany celého týmu to bylo pět minut před koncem už jen 64:65.

Vyprodaná hala ve čtvrti Královo Pole hnala domácí v takřka ohlušujícím řevu k úspěchu. Další koše Snellové sice znamenaly pro Bourges půl minuty před koncem vedení 75:70, ale trojka i brejk po vypíchnutí míče v podání Vítečkové srovnaly stav. Kiretaová sice proměnila oba trestné hody, což ale dokázala i Machová a došlo na prodloužení. V něm měl domácí tým už jasně navrch, perfektně bránil a snadno zakončoval útočné akce.

Semifinále Euroligy basketbalistek:
Gambrinus Brno–Bourges 90:81 v prodl.
Nejvíce bodů: Žirková 28, Vítečková 17, Veselá 12, Beresová 10, Kulichová 8 – Snellová 29, Dumercová 15, Kiretaová 14, Miyemová 6, 3500 diváků, čtvrtiny 13:27, 21:15, 16:19, 27:16 - 13:4.
Druhé semifinále: Spartak Moskva–Jekatěrinburg 78:68
(Jacksonová 35, Thompsonová 24, Karpuninová 6 – Levčenková 15, Jonesová a Harrowerová po 9). Nedělní program Final four v Brně - finále (18 h, ČT 4): Brno–Spartak Moskva, o 3. místo (15 h): Bourges–Jekatěrinburg

Reklama

Související témata: