Hlavní obsah

Basketbalistky Brna Spartak ve finále Euroligy nezastavily

Martin KézrSport.czPrávo

Prvenství v Eurolize obhájily basketbalistky moskevského Spartaku. Brnu ani úžasná podpora vyprodaného hlediště v královopolské hale a veliké vzepětí v poslední čtvrthodině finálového duelu v neděli k úspěchu nepomohly. „Soupeřky byly lepší, to musíme prostě uznat. Ráz utkání určil skvělý začátek Spartaku, až v poslední části se nám dařilo víc v obraně zdvojovat a přinutit ho ke ztrátám. Nejsem zklamán druhým místem, i když herně to mohlo z naší strany být lepší,“ tvrdil trenér Jan Bobrovský.

Článek

Ruský klub nabitý hvězdami světového basketu získal hned na začátku šňůrou deseti bodů získat uklidňující vedení 12:2, když předváděl agresivní basket a těžil z výborně fungující obrany. Brněnské hráčky se proti ní obtížně prosazovaly, úspěšnost střelby měly v první polovině duelu sotva třicetiprocentní. „Obrana Spartaku byl precizní, dobře přebírali a nedávali nám pozice,“ připustil Bobrovský.

V dresu vítězek řádila pod košem zřejmě nejlepší basketbalistka planety Australanka Jacksonová, vyhlášená i hvězdou Final Four. Podpořila ji strojová souhra tří amerických olympijských vítězek Taurasiové, Thompsonové a Birdové. Na straně domácích se i přes značnou rotaci hráček nikdo nedokázal střelecky chytit a když zakončovaly z nepřipravených pozic a nestíhaly se vracet do obrany, hrozil čtvrthodiny před koncem za stavu 33:58 debakl.

„Náskok soupeře vypadal hrozivě, ale děvčata měla ještě velkou vůli něco s výsledkem udělat,“ řekl Bobrovský, jehož tým v závěru našel úplně jinou herní tvář. Využil uspokojení moskevského celku a bojovnice Veselá i trojky střílející Žirková začaly razantně korigovat skóre, takže v polovině poslední čtvrtiny to bylo už jen 55:63. Hala bouřila nadšením, ale Spartak pod taktovkou rozehrávačky Birdové zpřesnil obranu a žádné překvapení nepřipustil.

Gambrinus Brno–Spartak Moskva 60:75
Nejvíce bodů: Žirková 16, Veselá 10, Večeřová 8, Machová a Whitmoreová po 5 – Jacksonová 18, Taurasiová a Birdová po 14, Thompsonová 12, Karpuninová 7, 3500 diváků, čtvrtiny 14:24, 13:19, 15:17, 18:15.
O 3. místo: Jekatěrinburg–Bourges 70:69 (Grudaová a Abrosimovová po 13, Nolanová 10 – Kiretaová 20, Snellová 16).

Reklama

Související témata: