Hlavní obsah

Basketbalistky Brna potvrdily příslušnost k evropské špičce

Martin KézrPrávo

I přes patnáctibodovou finálovou porážku od ruského Spartaku Moskva zůstávají basketbalistky Gambrinusu Brno nejúspěšnějším týmem Euroligy posledního desetiletí. Sedm startů ve Final Four nemá na kontě za tu dobu nikdo jiný a české mistryně z nich vytěžily vedle předloňského vítězství letos už podruhé stříbro a skvělou bilanci doplňují ještě dvě třetí místa.

Článek

Spartak Moskva měl sice půlhodinu hru pod kontrolou, když dokonale uplatnil kompaktní a nesmírně účinnou defenzívu, v závěrečné části se však Brno s podporou báječného publika nadechlo k fantastickému výkonu a soupeř s kádrem plným světových hvězd se pět minut před koncem strachoval o vítězství.

„Museli bychom zahrát na 200 procent našeho nejlepšího výkonu,“ ohodnotil už před finále vyhlídky Brna trenér Jan Bobrovský, jehož hráčky se k tomu přiblížily právě v poslední čtvrtině, kdy z 25bodové propasti stihly snížit na 58:65. Ke zvratu, napodobujícímu úžasné vzepětí z úspěšného boje o finále proti Bourges, už ale ani bouře v hledišti domácím hráčkám nepomohla.

Bohatý ruský obhájce prvenství pod vedením slovenské trenérky Hejkové staví na absolutní vytíženosti svých megastar, vždyť nejlepší současná basketbalistka planety Australanka Jacksonová odehrála bez vystřídání celé finálové utkání, americká dirigentka hry Birdová a její krajanky Taurasiová s Thompsonovou odpočívaly jen pár sekund.

Náročná nátlaková hra

„I na tyto hvězdy ale platila nátlaková hra. Jenže takový styl je nesmírně náročný, bere hodně sil a teprve s přibývající únavou soupeřek začal být účinný,“ přiznal Bobrovský, jenž naopak staví na sehraném jádru českých reprezentantek Machové, Vítečkové, Večeřové, Veselé a Kulichové. K nim se přidala ve skvělé formě na Final four hrající Slovenka Žirková, naopak další cizinky působily trochu nervózně a možná jejich výraznější podpora chyběla k tomu, aby měl Spartak Moskva ještě těžší roli.

„Konečný rozdíl skóre neukázal, jak byl finálový zápas v závěru dramatický. Osobně bych byl spokojenější s menším rozdílem skóre, ale z druhého místa v Evropě nemohu být zklamán,“ dodal Bobrovský.

Reklama

Související témata: