Hlavní obsah

Volejbalisté Českých Budějovic postoupili do finále extraligy

Volejbalisté Českých Budějovic se stali prvními finalisty nejvyšší domácí soutěže. Ve středu ve čtvrtém extraligovém finále porazili doma 3:2 Liberec a sérii vyhráli 3:1 na zápasy. První šanci na postup naopak nevyužilo Kladno, které prohrálo pětisetovou bitvu v Ostravě. O finálovém soupeři obhájců titulu se tak rozhodne v sobotu na palubovce středočeského celku.

Článek

Budějovickým chyběl zraněný blokař Mach, místo něhož nastoupil na středu sítě Pochop. První set se rozhodoval až v koncovce, kterou lépe zvládli Severočeši.

Ti zahájili náporem i druhou sadu, v níž nahrávači Símarovi vycházela kombinace s Vencovským, který nahradil Poláka. Naopak síly docházely útočnému lídrovi Budějovic Motysovi, kterého později vystřídal Ventruba. Ani jeho příchod však nic nezměnil na tom, že se hosté bez problémů dostali do vedení 2:0 na sety.

Třetí set ale pro sebe rovněž poměrně hladce získali domácí a prosadili se i ve čtvrté sadě. V ní zářili především blokaři - Pochop výtečně bránil a Smrčka ještě lépe podával. Jeho servis byl klíčový i v páté sadě, kdy nejprve dal eso a pak donutil hostujícího Jeslínka zasmečovat z těžké pozice do autu. Domácí se tak dostali do vedení 13:10 a slibný náskok už nepustili. Po třetím mečbolu se radovali z postupu.

Kladno mělo k postupu velmi blízko, když v páté sadě vedlo 13:11, ale domácí s podporou diváků zápas čtyřmi body za sebou otočili. "Štěstí, které jsme neměli včera, se k nám přiklonilo dneska. Zkraje zápasu jsme měli problémy s přihrávkou a obranou v poli a v koncovkách se nám nedařil servis, ale se štěstím jsme soupeře udolali a vynutili jsme si pátý zápas," komentoval dramatické utkání trenér domácích Jaroslav Tomáš.

Jeho kolega na hostující lavičce Zdeněk Šmejkal byl zklamaný z toho, že koncovku Kladno nezvládlo kvůli vlastním chybám. "Ale jinak jsme chtěli sérii vrátit ještě na Kladno a to se nám podařilo. Dneska nám chybělo štěstí ze včerejšího zápasu," dodal k ostravskému dvojzápasu.

Extraliga volejbalistů - semifinále, 4. zápasy
Ostrava - Kladno 3:2 (20, -23, 20, -22, 13)
Rozhodčí: Antušák, Kovář. Čas: 118 min. Diváci: 700. Stav série: 2:2.
Jihostroj České Budějovice - Dukla Liberec 3:2 (-23, -15, 19, 22, 12)
Rozhodčí: Záhorcová, Činátl. Čas: 126 minut. Diváci: 1900. Konečný stav série 3:1.

Reklama