Hlavní obsah

Volejbalistky Olympu vyhrály v Olomouci 3:2 a míří k titulu

OLOMOUC/BRNO

Volejbalistky Olympu Praha dělí jediná výhra od zisku šestnáctého mistrovského titulu v historii. Ve finále extraligy zvládly i druhý zápas, když ve středu zvítězily v Olomouci 3:2 na sety. Třetí utkání, po němž může série skončit, se hraje v sobotu v Praze.

Článek

Domácí hráčky se v obraně zaměřily na největší zbraň Olympu Havlíčkovou, jenže ta při smečařských nezdarech dokázala posunovat skóre alespoň podáním. Pražanky v první sadě těžily i z pestřejšího útoku, zatímco olomoucká nahrávačka Gregorová občas po špatném příjmu neměla příliš na výběr, komu míč poslat.

Druhý set se zlomil v polovině, kdy naopak začal úřadovat olomoucký servis, směřovaný mimo dosah zkušené Háječkové na liberu. Domácí hráčky přidaly několik obětavých zákroků v poli a skóre bleskurychle vyletělo až na rozhodujících 22:15. Uvolněně hrající Olomouc pak dlouho vedla i v třetím dějství, a třebaže v koncovce o nevelký náskok zase přišla, dokázala přečkat čtyři setboly Olympu. Mátlová naopak proměnila hned první šanci sadu ukončit.

V úvodu čtvrtého setu vedl rozjetý domácí tým už 6:1 a euforie v zaplněné hale připomínala 90. léta, kdy Olomouc získala čtyři mistrovské tituly za sebou. Pětibodový rozdíl vydržel až do stavu 16:11, jenže potom nastal na olomoucké straně naprostý kolaps a Pražanky při desetibodové šňůře nepustily hezkých pár minut míč na zem. "Hráli jsme na hranici svých možností. Ve čtvrtém setu ale na hráčky přišla chvíle nekoncentrace a sebeuspokojení, což nás stálo zápas," řekl olomoucký kouč Jiří Teplý.

Tie-break pak už byl jednoznačnou záležitostí, účinný servis a blok rychle vynesly Olympu bezpečný náskok. Také trenér vítězek Stanislav Mitáč ale potvrdil, že duel rozhodl už předchozí set. "Byli jsme ve velkém útlumu a pod tlakem, ale obrat ve čtvrté sadě nás nastartoval. Ve zkrácené hře už jsme byli díky němu na koni," prohlásil.

Kapitánka Olympu Kateřina Chroustovská si pochvalovala, že tým dokázal v klíčovém okamžiku ubránit soupeřovy útočnice a přidat i kvalitní servis. "Pomohl nám také příchod Martiny Šmídové, která zkvalitnila obranu v poli," řekla Chroustovská. "Zlomily jsme se v půlce tie-breaku, to je pro ženský sport typické. Na soupeře ale máme, nejsme od něj kvalitou daleko," poznamenala olomoucká Simona Janečková.

KP Brno prohrálo v boji o třetí místo s Prostějovem

Volejbalistky KP Brno prohrály ve druhém utkání o třetí místo v extralize s Prostějovem hladce 0:3. Stav série na tři vítězství je nerozhodný 1:1, třetí zápas je na programu v sobotu v Prostějově.

Na brněnské volejbalistky dolehla hned v úvodu krize. V prvním setu sice vedly ještě 11:10, ale při podání Galikové uhrál Prostějov osm bodů za sebou a tím si zajistil klid do koncovky. "Už tento výpadek napověděl, že se nám dnes vůbec nedařilo. Soupeř byl herně mnohem jistější, v útoku se prosazovala pouze Hasalíková. Na tak kvalitního protivníka to ale nestačilo," uvedl domácí trenér Miroslav Čada.

I když se brněnské hráčky ve druhé setu opět na chvíli zlepšily a vedly už 16:11, náskok neudržely. Prostějov zpřesnil obranu na síti a hlavně měl jistější a důraznější podání. Díky tomu otočil vývoj druhého setu a křečovitě hrající domácí volejbalistky se už ve třetí sadě nestačily vzchopit. "Musím pochválit náš tým za kolektivní výkon. Byly jsme lepší ve všech směrech. Po tomto úspěchu se týmu zvedne sebevědomí, které si potřebujeme napravit po semifinálovém vyřazení s Olomoucí," řekla trenérka Prostějova Táňa Krempaská.

Finále, 2. zápas:
UP Olomouc - Olymp Praha 2:3 (-19, 18, 27, -20, -7)
Rozhodčí: Pecháček, L. Grabovský. Čas: 110 min. Diváci: 1700. Stav série: 0:2.
Olomouc: Gregorová, Chalcarzová, Nachmilnerová, Mátlová, Dedíková, Piňosová, libero Maléřová - Langová, S. Janečková.
Olymp: Chroustovská, Pyšková, Sládková, Havlíčková, Jakubšová, Brejchová, libero Háječková - Duspivová, Kočiová, Šmídová.
O 3. místo:
KP Brno - VK Prostějov 0:3 (-20, -23, -19)
Rozhodčí: Krtička, Renčín. Čas: 74 min. Diváci: 600. Stav série: 1:1.

Reklama