Hlavní obsah

Brněnské basketbalistky dělí jediná výhra od třináctého titulu

PRAHA

Basketbalistky Gambrinusu Sika Brno dělí jediné vítězství od zisku třináctého českého titulu za sebou. Svěřenkyně kouče Jana Bobrovského ve středu na Folimance porazily ZVVZ USK Praha 80:62 a v sérii hrané na tři vítězné zápasy se ujaly vedení 2:0. Brňanky mohou slavit ligové vítězství v neděli, kdy hostí další finálový zápas.

Článek

Zatímco v pondělí v Brně bylo první finále dramatické do posledních vteřin, protože USK se téměř povedlo smazat devatenáctibodové manko a málem došlo až na prodloužení, středeční odveta v Praze se před zaplněným hledištěm dohrávala jen z povinnosti a bez náboje.

Pražanky s druhým nejlepším týmem Evropy dokázaly držet krok jen v prvním poločase. Dokonce většinou vedly a po druhé čtvrtině držely těsný náskok 37:36. Zkušený brněnský tým ale drtivým nástupem do druhého poločasu a šňůrou jedenácti bodů rychle zlomil odpor USK, jehož hráčky jako by ztratily víru v to, že s favorizovaným soupeřem mohou uspět. "Je to hrozná škoda, že jsme ten úvod druhé půle takhle zaspaly. Brno se chytilo a nás ten výpadek vlastně stál celý zápas," litovala domácí kapitánka Michaela Ferančíková.

Vysokoškolačky přitom začaly výborně a bodově je táhla hlavně americká rozehrávačka Whalenová. Domácí hráčky soupeře zaskočily aktivní hrou a rozzlobený brněnský kouč Bobrovský si už po pěti minutách vzal oddechový čas za stavu 12:5 pro USK. Brno však manko rychle smazalo, obhájkyním titulu hodně pomohly příchody pivotek Béresová a Whitmorové, které zavelely k obratu. Postupně se chytila i tradiční opora Žirková.

Naděje do konce poločasu

Ještě do konce poločasu Pražanky držely naději na úspěšný výsledek. Zásluhu na tom měla hlavně výborně hrající Whalenová, která nastřílela 19 bodů. Po návratu z kabin ale Brno zlepšeným výkonem jasně naznačilo, že nestojí o prodlužování finálové série.

"Velkou motivací pro nás bylo, abychom se do Prahy už nemusely vracet. Za sezonu toho máme až nad hlavu a chceme to co nejrychleji ukončit," uvedla brněnská křídelní hráčka Zuzana Žirková. Brňanky výrazně přidaly v obraně a díky šňůře jedenácti bodů odskočily do vedení 47:37. "To, že jsme se zlepšily v obraně, byl jeden z klíčů k dnešnímu vítězství. Začaly jsme hrát víc kolektivně, lépe uhlídaly Whalenovou a také se chytily několika rychlými protiútoky," pochvalovala si Žirková.

Kouč USK Lubor Blažek hledal příčiny výpadku svého týmu. "Dostali jsme 32 bodů, což je moc. Brno šlo do trháku a zápas s ním neotočí ani špičkové evropské týmy. Získají jistotu, hrají svojí hru a my jsme se už nebyli schopni v útoku tolik prosazovat. Chybí nám nějaký střelec, který z určitých pozic dokáže skórovat. Brno třeba takové hráčky má," uvedl.

Nalomené domácí hráčky soupeřkám dál usnadňovaly situaci řadou ztrát a nevynucených chyb, zatímco jednoduše hrající Brno se v útoku dostávalo ke snadným střelám z otevřených pozic, v nichž se vyžívala hlavně Whitmorová. Brno tak jistě vykročilo za vítězstvím a pražský klub si musel vyslechnout i posměšné skandování brněnských příznivců "věčně druzí." "V neděli jim ten třetí zápas ještě budeme chtít znepříjemnit, zadarmo jim ten titul nedáme," slíbila Pavlíčková.

Výsledek - finále:
ZVVZ USK Praha - Gambrinus Sika Brno 62:80 (25:27, 37:36, 50:68), stav série: 0:2.
Nejvíce bodů: Whalenová 24, Ferančíková 15, Elhotová 9, LeDréanová 7 - Whitmoreová 20, Žirková a Ivkovicnéová-Béresová 15, Vítečková 11, Maiga-Baová 10. Rozhodčí: Lukeš, Kittlerová. Fauly: 20:15. Trestné hody: 12/10 - 19/14. Diváci: 452. Nejlepší hráčka: Whalenová. Stav série: 0:2.

Reklama

Související témata: