Hlavní obsah

V Brně se připravuje rozsáhlá rekonstrukce haly Rondo

BRNO

Do basketbalového mistrovství světa, které se uskuteční v České republice v roce 2010, by měla být zcela rekonstruována hala Rondo v Brně. Předpokládaná investice je 300 milionů korun, rekonstrukce by měla začít za provozu haly v květnu příštího roku.

Článek

"Zrekonstruované Rondo nesmí být provizóriem, ale jedním ze dvou sportovně-kulturních stánků, kde se bude odvíjet halový život těch nejlepších. A samozřejmě nové Rondo bude předzvěstí plánované výstavby nové víceúčelové haly v Západní bráně," uvedl v pátek primátor města Brna Roman Onderka, který se na rekonstrukci dohodl s předsedou Poradní skupiny pro rekonstrukci haly Jiřím Hamzou, jenž je současně předsedou organizačního výboru mistrovství světa basketbalistek. Šampionát se uskuteční od 23. září do 3. října 2010 a měl by se hrát v Brně a Ostravě.

Původně se mělo mistrovství světa hrát v Brně v nové hale, její výstavba byla ale odložena na pozdější dobu. "Rondo se musí kompletně předělat. Rekonstrukce haly je jedinou šancí, jak udržet podle programu i finálovou část mistrovství světa v Brně. Současně se touto akcí vyřeší i problém brněnských hokejistů s halou," řekl ČTK manažer Hamza. V Rondu hrají i hokejisté Komety Brno.

V současné době společnost ArchDesign dokončuje projektovou dokumentaci. Do 20. května 2008 obdrží primátor Onderka časový harmonogram rekonstrukce haly.

Základní kámen haly Rondo byl položen v roce 1972. Stavba je založena na vrstvě tekutých písků pomocí ocelových pilot. Hala byla slavnostně otevřena v roce 1982, kdy se v ní uskutečnilo mistrovství světa v kuželkách.

Brno je ale v názoru na rekonstrukci haly Rondo nejednotné. Klub ODS vydal v pátek večer tiskové prohlášení, v němž s připravovanou koncepcí zásadně nesouhlasí a trvá na původní koncepci sportovišť v prostoru za Lužánkami. Město na projekt vynaložilo 10 miliónů korun.

"Není nám známo, proč se od této koncepce na základě rozhodnutí neznámé osoby v tichosti ustoupilo. Překvapivé je, že rekonstrukci primátor projednává s předsedou jakési nám neznámé poradní skupiny, jmenované Radou města. Domníváme se, že k výdajům za 300 miliónů korun by se v první řadě měly vyjadřovat řádné orgány města a teprve potom manažeři sportovních klubů," uvedl v tiskovém prohlášení zaslaném ČTK předseda zastupitelského klubu ODS Leo Venclík.

Reklama

Související témata: