Hlavní obsah

Volejbalisté Českých Budějovic zahájili finále výhrou v Ostravě

OSTRAVA

Českobudějovičtí volejbalisté vykročili vítězně do finále extraligy a první utkání v Ostravě vyhráli 3:2. Hosté přitom hned úvodní set po katastrofálním výkonu prohráli o šestnáct bodů, ale pak se vzepjali a v dramatické koncovce prokázali pevnější nervy. Druhý zápas se hraje v sobotu od 17 hodin.

Článek

Na drtivý nástup Ostravy do finále soupeř nenašel protizbraň. Domácí smetli Jihostroj za čtrnáct minut nedůstojným finálovým poměrem 25:9, když hru soupeře totálně rozložili neprůstřelným blokem a vynikajícím podáním. Než se hosté vzpamatovali, prohrávali 1:9 a ostravskou exhibici nemohli zastavit.

Ze zlého snu Jihočeši ve druhé sadě unikli zlepšeným příjmem, kterým zmírnili ničivý dopad ostravského servisu. Hosté se dostali k tomu, co jim je vlastní: kvalitnímu příjmu a dobré přihrávce, kterou obstaral Sládeček. Bídný start nezlomil ani sebevědomí Českobudějovických. Když šel druhý set do koncovky, donutili soupeře k chybám a vyrovnaný stav tím převážili na svoji stranu.

Psychická výhoda Ostravy byla pryč, zbytek utkání byl bitvou excelentních obran, v níž hrál roli každý míč. To už ze stínu vystoupil ostravský univerzál Konečný, který domácím v závěru třetí sady doslova prostřílel cestu k druhému bodu.

Trenér Ostravy Tomáš: O sérii rozhodnou maličkosti

Největší hvězdu protivníka však Jihočeši v rozhodujících chvílích zápasu dokázali zpacifikovat perfektní obranou. Za stavu 21:20 byli Ostravští čtyři míče od celkové výhry, ale domácí univerzál velké břímě zodpovědnosti sám neunesl. Ofenzivu Konečného hosté úspěšně odvrátili a čtyřmi vítěznými míči v řadě protáhli zápas do zkrácené hry, v níž okopírovali stejný recept. Do stavu 10:8 byla blíž výhře Ostrava, jenže klíčový part nezvládla. Rozhodující ataky vedla znovu přes Konečného, kterého však hosté třikrát po sobě zablokovali a precizní obrana nejlepšího hráče DHL je nakonec vynesla k vítězství.

"Je fakt, že David tam v závěru utkání nepoložil nějaké balony, ale to se stane a kvůli tomu se na něj nemůžeme zlobit, když nám řadu jiných zápasů v podstatě vyhrál. Je to sport. Jen se potvrdilo, že oba soupeři jsou absolutně vyrovnaní a celou sérii budou rozhodovat opravdové maličkosti," uvedl trenér Ostravy Jaroslav Tomáš.

Hosté byli po odstrašujícím nástupu do utkání na odpis, nakonec však střetnutí překvapivě otočili. "Kluky jsem burcoval, že jsme prohráli jen set a ne utkání a jsem rád, že jsem se taky nepoložili. Od druhého setu už jsme se zlepšili, ale až na ten začátek to bylo velice vyrovnané utkání, které rozhodly dvě chyby Ostravy v tie-breaku. Byli jsme šťastnější," řekl trenér Českých Budějovic Petr Brom.

Výsledek - finále, 1. zápas:
DHL Ostrava - Jihostroj České Budějovice 2:3 (9, -21, 19, -22, -12)
Rozhodčí: Dvořák, Dočkal. Čas: 94 minut. Diváci: 850.
Ostrava: Zaťko, Kozák, Kubala, Konečný, Správka, Michálek, libero Chromý - Malínek, Nuňes.
České Budějovice: Sládeček, Čajan, Zach, Mach, Smrčka, Motys, libero Habada - Pochop, Ventruba.

Reklama

Související témata: