Hlavní obsah

Volejbalistky Olympu Praha mají po třech letech titul

PRAHA

Volejbalistky Olympu Praha získaly znovu po třech letech extraligový titul. O svém čtvrtém triumfu v samostatné české soutěži rozhodly už ve třetím finálovém utkání s Olomoucí, kterou v sobotu zdolaly po setech 25:14, 25:19 a 28:26.

Článek

Poslední krok k titulu byl pro Olymp až překvapivě snadný po předchozí pětisetové bitvě na Hané. Olomouc živila naděje na zvrat ve finálové sérii jen v úvodu prvního setu, v němž si udržovala až tříbodové vedení. Pak se domácí hráčky zbavily počáteční nervozity, zpřesnily hru na síti a set záhy rozhodly ve svůj prospěch. Klíčovou roli sehrály smečařky Šmídová s Havlíčkovou, které soupeřky dostaly pod velký tlak a nutily k chybám.

I když se poté dokázaly Hanačky oklepat, kompaktní výkon Pražanek jim stále dělal velké problémy. Pyšková s Chroustovskou v obraně Olympu vybojovaly řadu ztracených míčů a dovedly týmu nejen k výhře ve druhé sadě 25:19, ale i k bezpečnému vedení v setu třetím.

Kouč Olomouce: Druhé místo pro nás není neúspěchem

Uprostřed něj domácí hráčky zřetelně znervózněly. Zcela se vytratily smečařky, Pražanky začaly chybovat a Olomouc vyrovnala na 20:20. Od té chvíle viděla nabitá hala strhující boj o každý míč, v němž dlouho tahaly za delší konec Moravanky. Za stavu 25:26 uhrál Olymp už téměř ztracený míč a stejným stylem doslova dotlačil míč přes pásku i v rozhodující výměně, a tak se mohly radovat ze svého čtvrtého titulu v domácí soutěži.

Po třech odvrácených setbolech a úspěšném bloku kapitánky Kateřiny Chroustovské mohly Pražanky slavit již šestnáctý mistrovský titul v historii.

"První dva sety byly poměrně jednoznačné, pak jsme ale prohospodařili třetí a museli jsme to hodně dohánět v koncovce. Myšlenkami už jsme byli asi někde jinde," uvedl trenér Olympu Stanislav Mitáč. "Hodně nás podržely smečařky, těžko říct, jak dlouho udržíme hráčku evropských kvalit, jako je Aneta Havlíčková. Ale tým jinak fungoval jako celek, pod výhrou je podepsaný celý tým a jeho vůle," dodal.

Olomoucký kouč Jiří Teplý po zápase nevypadal nijak sklíčeně. "Druhé místo pro nás není neúspěchem. Máme velmi mladé družstvo, potřebujeme hrát důležité zápasy," řekl na tiskové konferenci Teplý. "Dnešek hodně ovlivnil předešlý zápas v Olomouci, hráli jsme se zbytečným respektem a dostávali se pod tlak. Skutečně odvážně jsme začali hrát až v koncovce třetího setu, soupeře jsme zatlačili a dokázali mu to ještě zkomplikovat, ale na víc to nestačilo," dodal.

Výsledek - finále:
Olymp Praha - Olomouc 3:0 (14, 19, 26)
Rozhodčí: Činátl, Rychlík. Čas: 74 min. Diváci: 300. Konečný stav série: 3:0.
Olymp: Pyšková, Havlíčková, Šmídová, Brejchová, Sládková, Chroustovská, libero Háječková - Kočiová.
Olomouc: Chalcarzová, Deníková, Mátlová, Nachmilnerová, Gregorová, Janečková, libero Maléřová - Langová, Piňosová.

Reklama

Související témata: