Hlavní obsah

Volejbalisté Českých Budějovic vyhráli v Ostravě i druhé finále

OSTRAVA

Volejbalisté Ostravy doma neuspěli ani ve druhém finálovém utkání extraligy a Českým Budějovicím podlehli 0:3. Hosté se v sobotu ukázali jako kompaktnější tým, který v koncovkách setů těžil z lepšího útoku. Jihočeši vedou 2:0 na zápasy a pokud zvládnou obě domácí odvety, mohou slavit titul. Třetí zápas se hraje v Českých Budějovicích v úterý.

Ilustrační foto

Článek

Zahajovací smršť Ostravy z pátečního duelu se neopakovala, hosté to nedopustili kvalitní obranou. Úvodní set se naopak protáhl do 33 minut, které jen demonstrovaly, jak vyrovnané týmy se ve finále potkaly. Domácí tahali za delší konec, promarnili však pět setbolů a větší psychickou odolnost prokázal znovu tým z jihu Čech, který využil až čtvrtý setbol.

Ostravě pomohla změna na nahrávce. Kadlc, který vystřídal Zaťka, osvěžil herní projev, domácí přitvrdili podání a utrhli se na 18:12. Koncovka se však proměnila v ostravské fiasko. Domácí výrazný náskok doslova utopili v chybách, zradila je obrana i útok a zaražené publikum jen v úžasu sledovalo, jak Jihočeši druhý set s neuvěřitelnou lehkostí obracejí na svou stranu. V rozhodujícím momentu selhal i ostravský bomber Konečný, jenž poslední útok namířil do autu.

Domácí vzdorovali, v třetím setu se přetahovali o vedení, ale závěr znovu psychicky nezvládli. Stav ještě otočili z 20:21 na 22:21, ale hosté měli v koncovce více rozvahy i štěstí. Bez dalších minel a zaváhání soupeře by se ale asi neobešli. "S tolika nevynucenýma chybami se vyhrát nedá. Neupírám tím dobrý výkon Budějovic, ale my jsme jim to dneska usnadnili vlastními chybami. Připadalo mi to, že jsme na hřišti někdy doslova podělaní," řekl trenér Ostravy Jaroslav Tomáš.

S tím, že v Ostravě vyhrají oba duely, Jihočeši moc nepočítali. "Jsme maximálně spokojení," liboval si trenér Petr Brom. "Chtěli jsme na Ostravu vytvořit tlak, protože oni po páteční porážce dneska museli, a to se projevilo. My jsme byli v obraně lepší než v pátek a oni dělali chybičky, které nám pomáhaly. Snad jen vyjma části druhého setu, kdy jsme prohrávali o šest míčů. I pak nám stačilo ubránit dva balony, vrátit se do servisu a soupeř sám začal dělat chyby," dodal Brom.

DHL Ostrava - Jihostroj České Budějovice 0:3 (-31, -21, -25)
Rozhodčí: Pecháček, Dvořák. Čas: 88 minut. Diváci: 1000. Stav série: 0:2 na zápasy.
Ostrava: Michálek, Zaťko, Kozák, Kubala, Konečný, Správka, libero Chromý - Ledvoň, Kadlc, Nuňes.
České Budějovice: Sládeček, Zach, Pochop, Motys, Čajan, Smrčka, libero Habada - Ventruba, Mach.

Reklama

Související témata: