Hlavní obsah

Basketbalistky Brna rozdrtily USK Praha a získaly třináctý titul

BRNO

Basketbalistky Gambrinusu Sika Brno získaly třináctý ligový titul za sebou. Ve třetím finále v neděli porazily tým ZVVZ USK Praha vysoko 95:48, když o výsledku rozhodly excelentním výkonem hned v úvodní čtvrtině. V mistrovském týmu odehrály svůj poslední zápas Jana Veselá a Ivana Večeřová, kterým vypršela smlouva a v příští sezóně by měly posílit španělskou Valencii.

Článek

Vražednému tempu obhájkyň titulu stačila v úvodních minutách pouze Ferančíková. Brňanky podnikaly bleskové protiútoky, jistě zakončovaly a také mnohem lépe doskakovaly v obraně. Už na začátku třetí minuty vedly domácí basketbalistky 10:3 a trenér USK Lubor Blažek si vzal oddechový čas. Po něm se jeho svěřenkyně ještě na chvilku vzepjaly, snížily na rozdíl jednoho bodu, když jejich prvních sedm bodů vstřelila Ferančíková.

Dokonale sehraný tým Brna ale vzápětí bodovou šňůrou 17:1 dal soupeřkám najevo, že chce titul slavit už po tomto zápase. Zejména v první čtvrtině koncentrované domácí basketbalistky takřka neminuly koš a suverenitu podtrhla trojkou současně s klaksonem Hana Machová.

Trenér Bobrovský byl maximálně spokojený s výkonem svých svěřenkyň v prvním poločase. "V této části jsme zahráli vynikající basketbal. Naše hráčky byly enormně soustředěné. Rozjíždění akcí a rychlé protiútoky se musely divákům líbit. O výsledku bylo rozhodnuto už po poločase. Jsem rád, že po náročném programu naše hráčky odvedly tak kvalitní výkon," pochvaloval si brněnský kouč.

Režii utkání nepustily Brňanky z rukou

I když po změně stran neudržely vysoké nasazení z úvodu, režii utkání nepustily Brňanky z rukou. USK se zmohl jen na záblesky odporu, střelecky se chytla pouze Francouzska LeDréanová. Zbytek týmu rozjetému brněnskému celku nestačil a šest minut před koncem už začali brněnští příznivci slavit titul skandováním "Žabiny, Žabiny". Závěr se změnil v exhibici obhájkyň titulu.

Trenér USK Lubor Blažek neskrýval zklamání. "Od první minuty bylo jasné, jak zápas dopadne. Nebyli jsme soustředěni, tomu odpovídal náš výkon. Dostat 34 bodů za první čtvrtinu je psychická rána. Dostávali jsme koše z rychlých protiútoků, kdy si naše hráčky ani nevšimly, že máme míč v koši. To se potom utkání těžko z lavičky vede," posteskl si Blažek.

Spokojeností naopak zářila Veselá, která si po pěti letech brněnského působení na závěr připsala ve finále sedm bodů za sedmnáct odehraných minut. "Byla to důstojná tečka za celou sezonou a také za mým angažmá v Brně, na které budu ráda vzpomínat," řekla Veselá.

Gambrinus Sika Brno - ZVVZ USK Praha 95:48 (34:15, 56:27, 77:43)
Nejvíce bodů: Whitmoreová 23, Machová 22, Maiga-Baová 13 - Ferančíková 12, LeDréanová a Burseová po 11. Rozhodčí: Dolinek, Vyklický, Kapl. Trestné hody: 15/8 - 9/3. Fauly: 12:14. Trojky: 9:3. Diváci: 1000. Nejlepší hráčka: Machová. Konečný stav série: 3:0.

Reklama

Související témata: