Hlavní obsah

Starosta: Pod Ježdíkem reprezentovat chci

ZARAGOZA/PRAHA

Pivot španělské Zaragozy Ondřej Starosta se vrací do národního týmu basketbalistů. Po loňském nevydařeném ME se nepohodl s tehdejším trenérem reprezentace Zdeňkem Hummelem, ale pod současným koučem Michalem Ježdíkem hodlá svou zem opět reprezentovat. "Teď je úplně jiná situace, mám zájem znovu hrát," řekl Sport.cz Starosta, který bojuje o postup do elitní španělské ligy.

Foto: www.basketzaragoza.net

Ondřej Starosta v dresu španělské Zaragozy

Článek

Po loňském mistrovství Evropy na vaši hlavu padla nebývalá vlna kritiky od trenéra reprezentace Zdeňka Hummela. Co se tehdy stalo?

Nechtěl bych se k tomu už nějak detailně vracet. Už v kvalifikaci rok předtím nebyl náš vztah nic moc a i když mě trenér Hummel na mistrovství Evropy nakonec vzal, nedal mi moc příležitostí. Samozřejmě musím přiznat, že moje forma nebyla ideální, právě i z důvodu, podle mého názoru, nedostatečné přípravy.

Hummel vás dokonce označil za největší zklamání týmu a za hráče, který na evropský basketbal nemá kvality. Jaký to byl pocit?

To samozřejmě dost zamrzí. Bylo to podlě mě velmi neopodstatněné.

Jak se na celou záležitost díváte z odstupem času?

Je mi z toho hodně smutno, na mistrovství Evropy jsem se chtěl a snažil dostat již asi sedm let a když se to povedlo, pro tým to nedopadlo nic moc (Češi prohráli v základní skupině s Německem, Litvou i Tureckem a nepostoupili do dalších bojů – poz. aut.). Myslím, že jsme měli rozhodně na víc.

Trenér ale nekritizoval pouze vás, nelichotivá slova museli přes média vyslechnout i další hráči. Proč jste se tehdy ohradil pouze vy?

Myslím, že hráči působící v české lize měli třeba trochu strach. Mohlo by jim to například způsot problémy v klubu či do budoucnosti. Pan Hummel dále kritizoval třeba i Maurice Whitfielda. K tomu se vše doneslo až s odstupem času a tím, že je amerického původu, neměl podle mého názoru tak velkou potřebu anebo možnost reagovat. Ale já jsem se rozhodl, že se ozvu, protože poměry byly opravdu dost neprofesionální a koučování a příprava zápasů velmi daleko modernímu basketbalu.

Vy jste poté prohlásil, že v reprezentaci pod trenérem Hummelem končíte. Trvá vaše rozhodnutí i nadále, když se koučem národního týmu stal Michal Ježdík?

Byl jsem samozřejmě mile překvapen, když jsem zjistil, že se uvažuje o změně trenéra. Po šampionátu to totiž spíše vypadalo, že pan Hummel bude i nadále pokračovat. S Michalem Ježdíkem se znám již asi deset let, koučoval mě dva roky na Spartě a pak asi šest let v reprezentaci. Jedná se o totální opak trenéra Hummela. Ví o basketu témeř vše a neustále se snaží zdokonalovat. Takže pro mě je situace samozřejmě zcela jiná. Vždy jsem rád reprezentoval a tak samozřejmě zájem mám.

Už jste s novým trenérem reprezentace mluvil?

Ano, byli jsme v podstatě v kontaktu i předtím. Po svém nástupu na místo trenéra mi volal a jsme domluveni, že s týmem v červenci normálně začnu přípravu.

V Zaragoze vám před rokem jen těsně unikl postup do nejvyšší španělské ligy (Zaragoza prohrála v semifinále 2:3 na zápasy, postupují oba finalisté - pozn.aut.). Jak se pro váš klub vyvíjí sezóna letos?

Je to už šestá sezóna, kdy se Zaragoza snaží vrátit a je tu na tento postup nevídaný tlak. Jak od klubu a sponzorů, tak od tisku a diváků a vlastně celého města, které basketbalem žije. Loni to bylo velké zklamání, o postup jsme zřejmě přišli prohraným čtvrtým zápasem doma, kdy už všichni viděli postup. Letos se změnil postupový klíč. Postupuje první tým po základní části přímo a jako další jde do elitní soutěže vítěz play-off mezi druhým a devátým týmem. Takže cílem od začátku sezóny byl právě tento přímý postup, o který v podstatě usilovaly čtyři týmy. Z tohoto boje jsme, věřím, vyšli úspěšně my, jelikož tři kola před koncem vedeme o tři vítězství nad druhým týmem, i když máme horší vzájemnou bilanci. Nyní nám ještě chybí k jistotě postupu jedna výhra či jedna prohra našeho rivala. Máme za sebou šňůru jedenácti výher v řadě. Naše šance na postup jsou proto, i když bych to nerad zakřiknul, obrovské.

A jakou prožíváte sezónu vy sám?

Z mistrovství Evropy jsem přijel s horší fyzickou formou, měl jsem čtyři kilogramy navíc oproti mému loňskému normálu. Začátek sezóny celkem vyšel, uprostřed jsem měl s formou trochu problémy, ale závěr sezóny se mi jako celkem každoročně povedl. Proto bych sezónu hodnotil celkově velmi dobře.

Tři roky jste hrál českou nejvyšší soutěž, za Spartu a za Slavii. Jak byste porovnal úroveň druhé španělské ligy a českou nejvyšší soutěž?

Druhá španělská liga bývá často hodnocena jako šestá soutěž Evropy vůbec. Je to hodně nabitá liga s osmnácti týmy s vysokým rozpočtem a velkým množstvím cizinců, ale také mladých talentovaných Španělů či naopak zkušených veteránů. Kvalita české ligy se hodně zlepšila od té doby, co jsem ji opustil. Hlavně díky příchodu cizinců. Kvalitou vyniká Nymburk.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články