Hlavní obsah

Karvinští házenkáři vyhráli o gól první finále v Zubří

ZUBŘÍ

Karvinští házenkáři vykročili za obhajobou titulu v úvodním finále extraligy těsným vítězstvím 22:21 v Zubří. Dramatický a vyrovnaný zápas v sobotu rozhodl dvě minuty před koncem Kuzo. Domácí měli v závěru ještě dvě velké šance, které však Spuchlák neproměnil. Vítěz dlouhodobé části tak poprvé v sezóně na vlastním hřišti prohrál. Série pokračuje ve středu druhým zápasem v Karviné.

Článek

Valaši v úvodní dvacetiminutovce dokazovali, proč doma nebyli celý rok k poražení. Karvinské střelce drželi na uzdě zataženou obranou, za níž dominoval gólman Jakub Krupa. Pokud se hostům nepodařilo akce dohrát do křídel nebo na pivota, z dálky byla úspěšnost jejich střelba tristní.

Naproti tomu Valaši dominovali dynamickou házenou, která jim v součinnosti s kvalitní defenzivou vynesla vedení 10:6. Až po dvaceti minutách obhájce titulu potlačil převahu domácích a začal se prosazovat svou typickou vysunutou obranou, která Zubří donutila k řadě technických chyb, faulů a nedůrazných střel. Hosté i v přesilovkách šňůrou pěti gólů otočili skóre na svou stranu.

Druhá půle se proměnila v exhibici obou gólmanů. I když Karviná vyslala místo Marjanoviče do branky Mrkvu, ten hned při nástupu uhranul zuberské hráče několika fantastickými zákroky. Hosté však byli stejně bezradní z Krupy. Oba brankáři pochytali množství jasných příležitostí, proto žádný z týmů nedokázal gólově odskočit.

Zubří chyběl Hrstka

Zubří sice i bez zraněného kanonýra Hrstky soupeře na chvíli připravilo o vedení, když podobně jako proti Lovosicím účinně vysunulo obranu, ale ze stavu 15:16 se Baník dostal opět šňůrou tří tref. Vypjatá bitva každou minutou gradovala. Valaši se definitivně střelecky zasekli šest minut před koncem: vedli 21:20, udělali však tři technické chyby po sobě a Korňan s Kuzem vrátili Karviné vedení. Domácí v závěru sice dlouhé sekundy strávili s míčem v rukách, jenže Spuchlák obě stoprocentní možnosti neproměnil a Zubří přišlo o letošní domácí neporazitelnost v nejméně vhodnou dobu.

"Bohužel jsme byli málo produktivní v útoku. V obranné fázi jsme podali velmi dobrý výkon, ale jen to nestačilo. Na naší hře se negativně projevila absence zraněného Randýska a Martina Hrstky, který nedlouho po začátku musel odstoupit se zdravotními problémy," řekl kouč Zubří Ivan Hargaš.

Karvinský trenér Rastislav Trtík měl pro své svěřence jen slova chvály. "Mužstvo odvedlo perfektní práci, můžu hráčům jenom poděkovat. Počítali jsme s tím, že na domácích by se mohla trošku projevit náročná série s Lovosicemi, a tak se i stalo. Přesto měl zápas obrovský náboj, spád a dramatičnost," uvedl Trtík.

Zubří - Baník OKD Karviná 21:22 (12:13)
Nejvíce branek: Š. Krupa 6/5, Číp 4, Kulišťák a Říha po 3 - Petrovský 6/2, Mrozek 4/3, Kuzo 3. Rozhodčí: Pavlát, Pešek. Vyloučení: 5:5. Sedmimetrové hody: 5/5 - 7/5. Diváci: 1200. Stav série: 0:1.

Reklama

Související témata: