Hlavní obsah

Házenkáři Karviné ukončili finále po třech zápasech a slaví titul

Házenkáři Karviné obhájili mistrovský titul, když v třetím finále extraligy v pondělí vyhráli v Zubří 32:28 po prodloužení. Napínavé představení mohly oba týmy rozhodnout už v závěru řádné hrací doby, ale domácí Štěpán Krupa ani hostující Mrozek neproměnili za stavu 25:25 sedmičky. Prodloužení už bylo v moci Baníku, který tak slaví pátý titul za sebou a desátý celkově.

Článek

Domácí hlavně zásluhou uzdraveného kanonýra Martina Hrstky ještě čtyři minuty před koncem druhé půle vedli po šňůře tří branek 25:23, ale soupeř v závěru i bez vyloučeného střelce devíti gólů Kuza využil zkušeností a větší zásoby fyzických sil.

V prodloužení dal Baník šest branek za sebou, zatímco Zubří skoro devět minut neskórovalo. Trenér Rastislav Trtík, který v únoru vystřídal odvolaného Jiřího Kekrta, se tak s karvinským angažmá před odchodem do Prešova rozloučil titulem a sérií utkání bez jediné prohry.

"Splnili jsme náš cíl, mužstvo v celém play off pracovalo výborně. Ale hluboce smekám před týmem Zubří, které předvedlo fantastický výkon a postaralo se o to, že celé finále mělo opravdu vynikající úroveň," nešetřil komplimenty Trtík, který tak poprvé v kariéře vyhrál nad svým trenérským protějškem Ivanem Hargašem sérii v play-off.

Zubří svedlo s mistrem vyrovnanou bitvu

Zubří odešlo i přes prohru z finálové partie se ctí, i v pondělí svedlo s mistrem vyrovnanou bitvu. Nesložil jej ani nepovedený nástup, v němž si Karviná kvalitnějším bráněním a díky zákrokům výtečného gólmana Marjanoviče vypracovala tříbrankový náskok.

Po čtvrthodině se však karvinská jízda za titulem za stavu 7:4 zastavila na hradbách zuberské obrany. Domácí soupeře osm minut nenechali skórovat, Baník pod tlakem zlepšené obrany znervózněl a vyprodukoval velké množství technických chyb, které Valaši využívali z trháků.

To už ofenzívu Zubří dirigoval uschopněný Martin Hrstka, který se na střední spojce rozehrál k výbornému výkonu. Zejména pod jeho velením tým za sedm minut převrátil pěti góly stav z nepříznivých 5:8 na 10:8.

Hrstka nebyl k udržení

Vzpouru proti korunovací mistrů Karviná až do 40. minuty nebyla schopna nijak potlačit. Hrstka nebyl k udržení a bombami do postavené obrany psal další a další čárky na svůj střelecký účet. Domácí mladíci v druhé půli vedli ještě 18:14 a 20:17, ale čím blíž byl závěr utkání, tím větší nervozita na jejich straně narůstala; z ní pak pramenily technické chyby a ztráty míčů.

Posledních pět minut řádné hrací doby nebylo pro slabé povahy, utkání vyústilo v nervydrásající závěr. Zubřané přišli o dvougólové vedení, ale sotva Karvinou vrátil ranou na 23:22 po dlouhé době do vedení svým desátým gólem Kuzo, musel ze hřiště po třetím vyloučení. V hektické koncovce došlo i na strkanici mezi gólmany, nervy na uzdě neudržel ani domácí veterán Titkov a následoval Kuza do hlediště.

Zubří v 57. minutě vedlo 25:24, ale při jeho dvojnásobné přesilovce vytáhl dva famózní zákroky proti domácí Štěpánu Krupovi Marjanovič a minutu před koncem mu dokonce kryl i sedmičku. To se však povedlo na druhé straně i Jakubu Krupovi, který v čase 59:26 vychytal Mrozka a po další nevynucené technické chybě spoluhráčů v závěrečné vteřině reflexivně vyrazil i Šulcovu střelu z devítimetrového hodu, která prošla zdí.

Domácí na další vzdor neměli síly

Prodloužení už ale jednoznačně po dvou rychlých brankách Pavlíčka ovládli hosté. Domácí na další vzdor neměli síly, vyrovnanější a zkušenější kádr soupeře je fyzicky udolal a šňůrou šesti branek dokráčel k velké radosti dvou stovek svých příznivců k obhajobě titulu.

Podle Trtíka si Karviná v dnešním utkání vítězství uhrála především ubráněnými přesilovkami. "Obdivuji svoje hráče za to, že dvacet minut hráli v oslabení, a nedopustili, aby soupeř utekl na větší náskok. Skutečně musím smeknout před bojovností celého družstva," upozornil Trtík.

Zubří se znovu cítilo poškozeno výkonem rozhodčích, přestože poměr vyloučení byl 5:10. Trenér Hargaš nakonec však uznal, že jeho týmu chyběly větší zkušenosti.

"Naši mladí hráči nezvládli závěr zápasu psychicky. Ještě nedorostli do toho, aby tak rozehraný zápas dokázali v koncovce zvládnout. Naprosto rozhodující pro celou sérii pak byly výkony brankářů, Marjanovič byl o něco lepší než náš Krupa, a to asi rozhodlo," uvedl Hargaš.

Finále:
Zubří - Karviná 28:32 po prodl. (25:25, 13:10)
Nejvíce branek: M. Hrstka 7, Říha 5, Š. Krupa 4/1, Opálka 4 - Kuzo 10/4, Petrovský 5, Korňan, Heinz a Pavlíček po 3. Rozhodčí: Opava, Válek. Vyloučení: 5:10. ČK: 56. Titkov - 54. Kuzo a 70. Heinz (po třetím vyloučení). Sedmimetrové hody: 4/2 - 6/4. Diváci: 1200. Konečný stav série: 0:3.

Reklama

Související témata: