Hlavní obsah

Karviná přijde o oba Srby, Ukrajince Kuza i trenéra Trtíka

KARVINÁ

Už den po obhajobě extraligového titulu je jasné, že házenkáři Karviné přijdou o tři pilíře základní sestavy i o trenéra Rastislava Trtíka, který odchází na angažmá do Prešova. Desetinásobný český mistr ztratí vedle kouče i srbské legionáře Nemanju Marjanoviče s Veljkem Indjičem a ukrajinskou spojku Andreje Kuza, kteří míří do zahraničí.

Článek

Karvinské tak v létě znovu čeká rekonstrukce kádru. Gólman Marjanovič přestupuje do týmu Pilotes Posada ze španělské elitní Asobal Ligy, pivot Indjič posílí pařížské Ivry, které si ho vytipovalo ve vzájemných zápasech letošní Ligy mistrů. Levoruká spojka Kuzo se po dlouhých letech v extralize stěhuje do rakouského Bregenzu.

Hledá se však i nový šéf lavičky. Trtík, který se v únoru po odvolání Jiřího Kekrta přesunul z postu sportovního ředitele do funkce trenéra, bude působit v Prešově. Angažmá si obě strany předjednaly dávno před jeho nástupem na karvinskou lavičku, zastavit jeho odchod proto nebylo v silách vedení Baníku.

"Pochopitelně jsem se o to pokusil. Měli jsme zájem a jednal jsem s majitelem prešovského klubu, ale logicky mi vysvětlil, proč naši snaze nevyhoví, a já jsem to uznal. Navíc smlouvy se mají dodržovat a dohoda mezi Rasťou a Prešovem tam byla už dopředu. Korektní vztahy jsou i mezi oběma kluby a nechtěli jsme je porušit," řekl manažer Baníku Miroslav Pelech.

Trtík, Marjanovič, Indjič a Kuzo se s karvinským působením rozloučí o příštím víkendu ve finálovém turnaji Českého poháru, který se uskuteční právě v hale úřadujícího mistra. Po náhradách za všechny odcházející členy kádru však klub pátrá už teď.

"Máme rozjednané kvalitní hráče i trenéry. V závěru sezóny jsme měli osmnáct až dvacet vyrovnaných hráčů, z toho nějaký základ mužstva uděláme. Určitě se ale více chceme zaměřit na naše mladé, které se nám letos podařilo umístit do extraligových klubů, kde dostali více prostoru a jsou vyhraní," uvedl Pelech.

I když Karvinští si po roce opět zajistili právo na start v Lize mistrů, účast dál zvažují. Pokud se ale nezmění ekonomické podmínky pro zúčastněné kluby, český šampion se do soutěže zřejmě nepřihlásí. "Ještě jsme se nerozhodli. Není totiž vůbec jasné, jak se další ročník bude hrát. Podle toho se zařídíme, ale pokud budou podmínky nastavené stejně jako letos, jsem proti tomu, abychom se přihlásili," naznačil Pelech.

O zápasy Ligy mistrů navíc upadl zájem i mezi karvinským obecenstvem. Návštěvy poklesly pravděpodobně i s ohledem na špatné výsledky, Baník v soutěži už přes dva roky nevyhrál.

"Lidé nás chtějí v Lize mistrů vyhrávat, ne ji jen hrát. Chceme vytvořit model budování mužstva, během tří až pěti let si připravit hráče a kvalitní tým. A jsme schopni ho vybudovat. Jak vlastní líhní, tak z dalších zdrojů, protože v českých klubech i menších zahraničních potenciál kvalitních hráčů je," dodal Pelech.

Reklama

Související témata: