Hlavní obsah

Házenkáři Karviné a Zubří se opět utkají v pohárovém finále

KARVINÁ

Nedělní finále Českého poháru házenkářů bude mít stejné složení jako v loňském roce i jako v nedávném boji o extraligový titul - opět se v něm utkají Karviná a Zubří. Čeští šampioni a obhájci prvenství z Karviné v pátek podle předpokladů v úvodním semifinálovém utkání na domácím hřišti deklasovali třetiligové Maloměřice 42:24, poté Zubří po mnohem vyrovnanějším průběhu porazilo Duklu Praha 31:29

Článek

I po desetidenní dovolené Karviná bez obtíží zvládla roli favorita. Snaživý a nabuzený soupeř držel krok do patnácté minuty, ale pak ho favorit fyzicky převálcoval. Hosté se nestačili vracet, Karviná je vysunutou obranou donutila k řadě technických chyb, které potrestala z trháků. Od stavu 10:8 byl už zápas jasnou exhibicí mistra, který si šňůrou osmi gólů vytvořil klíčový náskok, a Maloměřice neměly proti jeho rychlé házené nárok.

Ani prudký nárůst ve skóre hráčům brněnského klubu zápas nepokazil. Tým s devětačtyřicetiletým pivotem Havelkou nebo o šest let mladším Kůrou si před padesáti vlastními fanoušky užil každý gól. Mezi střelce se ve druhé půli zapsal dokonce i gólman Mazač, když třikrát přes celé hřiště potrestal špatně sehraný nácvik karvinské power play.

Ve druhém semifinále mělo výrazně lepší nástup do utkání Zubří, ale postupně promarnilo až pětibrankový náskok. Duklu po čtvrthodině za stavu 6:11 postavila na nohy změna defenzivního systému; do zatažené obrany 0/6 už soupeř nepronikal tak snadno a zvýšená střelecká potence spojek nasměrovala Pražany k obratu. Dukla soupeře gólově dostihla ještě do přestávky a hned po ní se dokonce ujala vedení 17:16.

Pak však tým z metropole stihl další herní výpadek. Při jeho přesilovce Valaši otočili stav a díky kompaktnější obraně i nápaditějšímu útoku kráčeli k přesvědčivému vítězství. Za stavu 27:22 ale zkolaboval i stříbrný tým extraligy: Dukla po chybách soupeře během čtyř minut pěti góly za sebou srovnala, přesto větší psychickou odolnost v závěru ukázalo Zubří. Číp necelé dvě minuty před koncem vsítil postupový gól, Pražané v útoku po technické chybě přišli o míč a Spuchlák podstřelem zpečetil vítězství.

Český pohár - semifinále:
Baník OKD Karviná - SHC Maloměřice 42:24 (22:11)
Nejvíce branek: Faith a Šulc po 7/1, Petrovský 5, Heinz, Farkašovský a Mrozek po 4 - Kůra 6/4, Havlát 5, Havíř a Mazač po 3. Rozhodčí: Simu, Martiník. Vyloučení: 4:2. Sedmimetrové hody: 3/2 - 5/4. Diváci: 200.
Zubří - Dukla Praha 31:29 (15:15)
Nejvíce branek: Randýsek 6, Číp 5, Š. Krupa 4/2, J. Hrstka 4, Mika 3 - Tůma 5, Rams 4, Čurda 4/3, Straka, Horák, Škvařil a Král po 3. Rozhodčí: Horáček, Novotný. Vyloučení: 4:3. Sedmimetrové hody: 5/3 - 5/3. Diváci: 150.

Reklama