Hlavní obsah

Volejbalisté v kvalifikaci o ME porazili Rumunsko

Čeští volejbalisté zakončili první kvalifikační turnaj o postup na mistrovství Evropy 2009 nedělním vítězstvím 3:0 nad Rumunskem. Do tabulky skupiny A si tak připsali druhou výhru. Další turnaj se odehraje v příštím týdnu v Plzni.

Článek

Rumuni v Popradu prohráli hladce zápasy s Ukrajinou i Slovenskem a neprosadili se ani proti svěřencům Zdeňka Haníka. Ten na rozdíl od duelu s Ukrajinou zařadil do základní sestavy na nahrávce Lukáše Ticháčka. V prvním setu čeští volejbalisté velmi dobře blokovali, což jim hned v úvodu zápasu přineslo náskok. Pak sice Ukrajinci vyrovnali na 19:19, ale koncovka znovu patřila českému výběru.

Druhý set měl ještě jednoznačnější průběh. Českým volejbalistům se dařilo v útoku a soupeři povolili jen sedmnáct bodů. V úvodu třetí sady přišly jediné drobné problémy českého týmu, když Rumuni vedli 12:8 a na nahrávku přišel Jaroslav Škach. Na čtrnácti bodech se oba týmy srovnaly a pak Češi odskočili do vedení 21:17. K proměnění prvního mečbolu jim pomohli Rumuni útokem do sítě.

V tabulce skupiny A obsadili Češi druhé místo za domácím Slovenskem, které završilo turnaj výhrou 3:1 nad Ukrajinou a udrželo si stoprocentní bilanci.

V boji o postup bude klíčový turnaj v Plzni, kde jsou na programu další zápasy mezi stejnými soupeři jako v Popradu. Nejlepší tým v součtu obou turnajů se dostane přímo na evropský šampionát do Turecka, druhý celek tabulky může o účast bojovat v zářijové baráži. V českém týmu se už může objevit blokař Martin Lébl, který o turnaj v Popradu přišel kvůli bolavému ramenu.

Výsledky:
ČR - Rumunsko 3:0 (22, 17, 19)
Rozhodčí: Mičevski (Mak.), Lemek (Pol.). Čas: 67 min. Diváci: 150.
Sestava ČR: Ticháček, Novák, Král, Hudeček, M. Novotný, Rak, libero Kryštof - Konečný, Škach.
Slovensko - Ukrajina 3:1 (23, 34, -15, 23).
Tabulka:
1. Slovensko3309:26
2. Česko3217:45
3. Ukrajina3125:64
4. Rumunsko3030:93

Reklama