Hlavní obsah

Volejbalistky Prostějova dostaly divokou kartu do Ligy mistryň

PROSTĚJOV

Volejbalistky Prostějova chtějí v nadcházející sezóně startovat v Lize mistryň a žádají proto o divokou kartu. Byly by prvním českým ženským týmem, který by si v této nejvyšší evropské klubové soutěži zahrál. Oproti uplynulé sezóně nastanou ve čtvrtém celku extraligy rozsáhlé změny. Trenérku Táňu Krempaskou vystřídal úspěšný brněnský kouč Miroslav Čada, který měl nabídku také z Dynama Moskva.

Článek

Právě případný start Prostějova v Lize mistryň byl hlavním Čadovým motivem při změně působiště. "Pětkrát jsme vyhráli s Brnem titul, ale ani jednou jsme se do evropské ligy nedostali. Pro klub je start v této prestižní soutěži velkou finanční zátěží s nutností televizních přenosů a potřebného zázemí. To všechno prostějovský klub má," uvedl na dnešní tiskové konferenci Čada.

Představitelé Českého volejbalového svazu však upozornili, že prostějovská účast mezi kontinentální elitou ještě zdaleka není hotovou věcí. "O udělení divoké karty pro Prostějov bude svaz teprve žádat. Žádost ještě leží na stole, není ani odeslaná," řekl mezinárodní sekretář svazu Ivan Iro. Podle něj existuje ještě 11 dalších adeptů, rozhodnout by se mělo 5. června.

Už nyní odešlo sedm volejbalistek

Kádr prostějovského týmu se oproti minulé sezóně výrazně změní, už nyní odešlo sedm volejbalistek. Kvartetu Andrea Krupníková, Eva Ryšavá, Dita Gáliková a Vivian Soaresová z Brazílie skončily smlouvy a nabídku na prodloužení tyto hráčky nedostaly. Zbývající trojice Jana Gogolová, Veronika Kadlecová a Michaela Fraňková měla sice smlouvy ještě na další sezónu, po vzájemné dohodě je ale prostějovský klub vypověděl.

Jisté není ale ani setrvání zbývajících hráček. "Žádná z těchto sedmi hráček z Prostějova navzdory čtvrtému místu v extralize odejít nechtěla, což je dobrá vizitka práce v zázemí klubu. Výjimkou byla Ryšavá, která si chce příští sezónu kvůli zdravotním problémům odpočinout," uvedl Čada.

"Na evropskou ligu potřebujeme kvalitní tým, který bude složen z výborných českých a slovenských volejbalistek a dvou špičkových legionářek. Nechtěli bychom být v tak prestižní soutěži za otloukánka. Proto nemají kromě Brazilky Solange, kterou znám dokonale charakterově i pracovně, jistotu ani zbývající hráčky z loňského kádru," dodal.

Výraznou posilou je Milada Spalová

První výraznou posilou Prostějova je jedna z nejlepších českých volejbalistek posledních let Milada Spalová, která si v uplynulé sezóně vyzkoušela Ligu mistryň v polském Kaliszi. Čada připustil, že minimálně jednu hráčku přivede i ze svého bývalého působiště v Brně.

Ve výběru posil má nový trenér naprosto volnou ruku. "V rámci klubového projektu má plnou zodpovědnost za výběr volejbalistek. Naším jednoznačným cílem je ale vyhrát extraligu i Český pohár," nastínil plány klubu předseda správní rady VK Prostějov Petr Chytil.

Do konce tohoto týdne se upřesní i jména dvou Čadových asistentů. "Vzhledem k tomu, že vedu současně i slovenskou reprezentaci, tak asistenti převezmou práci v přípravě od srpna do poloviny září," dodal Čada, který chce mít nový kádr pohromadě do konce června.

Liga mistryň se rozlosuje 4. července ve Vídni, Prostějov by byl vzhledem k divoké kartě nasazen v nejslabším čtvrtém koši. Soutěž se má hrát podle modelu z loňské sezony, kdy v základní části soutěže bojovalo dvacet účastníků v pěti čtyřčlenných skupinách.

Reklama

Související témata: