Hlavní obsah

Bryant dovedl Lakers do finále basketbalové NBA

LOS ANGELES

Basketbalisté Los Angeles Lakers s kanonýrem Kobe Bryantem si zahrají po čtyřech letech o titul v NBA. Kalifornský klub porazil ve čtvrtečním pátém duelu finále Západní konference 100:92 obhájce celkového triumfu ze San Antonia a sérii vyhrál 4:1 na zápasy.

Článek

Ve finále se čtrnáctinásobní šampioni utkají s lepším ze série ve Východní konferenci mezi Detroitem a Bostonem, jenž vede 3:2 na zápasy. Lakers naposledy hráli o titul v NBA v roce 2004 a podlehli 1:4 Detroitu.

Tým z Los Angeles zakončil souboj se San Antoniem na vlastní palubovce, kde nenašel přemožitele už dva měsíce a vyhrál zde všech osm zápasů play-off. Ještě na začátku druhé čtvrtiny přitom domácí prohrávali o 17 bodů, pak však začal úřadovat Bryant, jenž nastřílel celkově 39 bodů.

"Tohle je splněný sen, splněný sen," vykřikoval nadšeně devětadvacetiletý Bryant, který byl letos zvolen nejlepším hráčem základní části. "Je požehnání, že se o takový úspěch mohu dělit s kluky, kteří jsou jako moji bratři. Je to neuvěřitelný pocit, odpověď na všechny modlitby," zalykal se štěstím hráč, jenž hraje za Lakers jedenáct sezón a v letech 2000-2002 v jejich dresu získal tři prsteny pro vítěze ligy.

Basketbalisté San Antonia znovu potvrdili tradici, že v sudých letech tituly nezískávají. Texaský gigant vyhrál NBA za posledních devět let čtyřikrát a pokaždé v lichých letech (1999, 2003, 2005 a 2007).

"Musíme se prostě znovu dát dohromady a nabudit se na příští rok. Mám radost z toho, čeho jsme letos dosáhli, jen jsme prostě nebyli dost dobří v těch rozhodujících momentech," uvedl hvězdný Tim Duncan, který si ve čtvrtek připsal triple-double v podobě 19 bodů, 15 doskoků a 10 asistencí. Nejlepším střelcem byl s 23 body nejužitečnější hráč loňského finále Tony Parker.

NBA - semifinále play-off:
Západní konference - 5. zápas:
LA Lakers - San Antonio 100:92 (konečný stav série 4:1).

Reklama