Hlavní obsah

Nymburk v prvním finále NBL otočil zápas s Novým Jičínem

NYMBURK

Basketbalisté Nymburka vstoupili do finále nejvyšší soutěže sobotní výhrou 84:73 nad Novým Jičínem. Čtyřnásobní čeští šampióni a velcí favorité se ale na vítězství hodně nadřeli, když výsledek otočili na svoji stranu až v poslední tříminutovce. Druhý zápas série je na programu v neděli od 16:00 opět na nymburské palubovce. Finále se hraje na čtyři vítězná utkání.

Článek

Kdo čekal, že Nový Jičín přijede po náročné semifinálové sérii s Prostějovem, která skončila teprve ve středu, unavený a bez jiskry, hluboce se mýlil. Hosté vstoupili do čtvrté finálové série za posledních pět let s velkým elánem, Nymburk zaskočili pestrou hrou a úřadující šampioni jako by po jedenáctidenní pauze bez zápasového vytížení jen těžko hledali rytmus. Jejich vyhlášená obrana často hořela a nazlobený kouč Muli Kacurin jen marně vzpomínal, kdy jeho tým v první desetiminutovce inkasoval 27 bodů.

Nymburk postupně sice hru zpřesnil, ale odpor bojovníků z Nového Jičína, kteří jako jediní letos dokázali v lize Středočechy porazit, dlouho nemohl zlomit. Hostům se dlouho nebývale dařilo v ofenzivě, kde se mohli opřít o střelce Šaroviče a Walkera, jimž skvěle sekundoval dirigent Venta.

Nový Jičín držel soupeře dlouho v šachu, na přelomu třetí a čtvrté čtvrtiny se mu dokonce povedla sedmibodová šňůra a nymburský tahoun Rančík nasbíral už čtyři fauly. Domácí se ale s blížícím se závěrem vyburcovali k maximálnímu nasazení a manko postupně začali stahovat. Nymburk agresivní obranou nutil hosty ke ztrátám, Jičín jich za poslední čtvrtinu "vyrobil" hned šest, což se mu stalo osudným.

Nymburk zápas dokázal otočit

Ještě 194 vteřin před koncem však hosté drželi nejtěsnější vedení po Chapmanově trojce, jenže pak přišla domácí smršť. Té velel kapitán Sokolovský, jemuž se povedlo dát pět bodů za sebou, pak se přidali Benda s Mackem a v tu chvíli bylo jasné, že zlomení Severomoravané, kteří s Nymburkem prohráli ve finálových sériích v letech 2004, 2005 a 2006, už recept na odpověď nenajdou. Přestože měli nečekaně blízko k úvodnímu vítězství.

"Je to veliká škoda, 95 procent času jsme na tom byli lépe než soupeř, ale poslední dvě minuty jsme si prohráli neskutečným způsobem. Měli jsme nakročeno k výhře a je veliká škoda, že jsme to nedotáhli do konce," posteskl si trenér Nového Jičína Zbyněk Choleva, zatímco u domácího lodivoda Kacurina vydřené vítězství přebilo rozčarování z nepovedeného vstupu do zápasu. "Skoro dva týdny jsme nehráli, asi se to na tom podepsalo. Není to jednoduchá pozice, ale snad budeme hrát postupně lépe. V posledních pěti minutách jsme začali hrát v obraně výborně, to byl klíč k vítězství," dodal Kacurin

Finále, 1. zápas:
ČEZ Basketball Nymburk - Geofin Nový Jičín 84:73 (21:27, 41:41, 61:59)
Nejvíce bodů: Rančík 22, Benda 16, Sokolovský 15, Mack 11 - Šarovič 22, Walker 14, Pelikán 9. Rozhodčí: Vyklický, Macela, Galajda. Trestné hody: 23/13 - 15/14. Fauly: 15:22. Trojky: 7:5. Diváci: 1500. Stav série: 1:0.

Reklama

Související témata: