Hlavní obsah

Volejbalisté si nevybojovali přímý postup na ME, budou hrát baráž

PLZEŇ

Čeští volejbalisté si nevybojovali přímý postup na mistrovství Evropy, účast na šampionátu si však ještě mohou zajistit v zářijové baráži proti Makedonii nebo Bělorusku. V závěrečném utkání kvalifikační skupiny A v Plzni dnes sice domácí reprezentanti porazili Slovensko 3:2, i tato prohra však hostům stačila k udržení prvního místa. Šampionát se uskuteční v příštím roce v Turecku.

Článek

"Nepostoupili jsme přímo, ale o postup pořád hrajeme, takže žijeme," uvádí ČTK dojmy třiatřicetiletého smečaře Jiřího Nováka, nejzkušenějšího hráče českého týmu. "Pocity máme smíšené, ale není to žádná tragédie. Postup na mistrovství máme stále ve svých rukách," dodal Novák.

Slovenským svěřencům trenéra Emanueleho Zaniniho stačily k postupu dva uhrané sety, při českém vítězství 3:1 existovala varianta, že o prvním místě rozhodne poměr všech uhraných míčů, který po sobotě hovořil o 18 tisícin ve prospěch Čechů. Třísetová výhra pak posouvala na mistrovství Evropy domácí výběr.

Proto oba celky od začátku dokazovaly, jak moc jim záleží na vydařeném vstupu do utkání. Slovákům se pod taktovkou nahrávače Masného dařilo přece jen víc, do koncovky úvodního setu šli s nadějným náskokem 20:15 a českému celku v tu dobu nevycházelo prakticky nic, důkazem bylo trefení Popelky podáním letícím do autu, kterému se domácí hráč marně snažil uhnout.

První set Češi prohráli po dramatické koncovce

Třemi bloky se však Češi dokázali vrátit do hry, znervóznělý protivník přidal několik chyb a začala bitva setbolů: oba celky odvrátily po třech, po čtvrtém slovenském ale dramatická sada skončila poměrem 30:28.

To Slovákům dodalo další dávku sebevědomí a v druhém dějství šli hned od počátku do vedení. Vycházely jim i takřka beznadějné akce a skóre rychle stoupalo: nejprve na 16:8, potom až na 21:11. Trenér Haník se sice snažil míchat sestavou, ale zvrátit nepříznivý vývoj tentokrát v silách jeho svěřenců nebylo, na české straně dvorce zavládla beznaděj a zmar.

Druhý set skončil debaklem pro český výběr

Po proměněném setbolu na 25:14 a následném výbuchu slovenské radosti z postupu se zápas už jen dohrával. V souboji prostřídaných sestav na obou stranách nakonec ve zbývajících setech uspěla ta česká, která odvrátila pět mečbolů a nakonec alespoň sebrala soupeři kvalifikační neporazitelnost.

Účast na ME 2009 v Turecku měla spolu s pořádající zemí jistou nejlepší šestice z předcházejícího šampionátu, tedy Španělsko, Rusko, Srbsko, Finsko, Německo a Itálie. Z kvalifikace zatím vedle Slovenska postoupily Estonsko, Bulharsko, Francie a Nizozemsko, blízko k prvenství ve skupině má Řecko a tři zbývající týmy vzejdou ze zářijových barážových duelů.

Čeští volejbalisté hráli baráž i v kvalifikaci minulého ME 2007. V dvojzápase s Německem však neuspěli a na závěrečném turnaji poprvé po osmnácti letech chyběli.

Kvalifikace na ME volejbalistů:
Česko - Slovensko 3:2 (-28, -14, 21, 30, 16)
Rozhodčí: Adler (Maď.), Stankov (Bulh.). Čas: 138 min.
Sestava ČR: Škach, Novák, Král, Konečný, M. Novotný, Rak, libero Kryštof - Hudeček, Ticháček, Popelka, Kotrch, Baránek.
Konečná tabulka:
1. Slovensko65117:511
2. Česko65116:611
3. Ukrajina6248:128
4. Rumunsko6060:186

Reklama

Související témata: