Hlavní obsah

Volejbalisté budou v baráži o mistrovství Evropy hrát s Makedonií

PRAHA

Čeští volejbalisté se v zářijové baráži o postup na mistrovství Evropy utkají s Makedonií. Ta obsadila druhé místo ve skupině C, v jejíž konečné tabulce zásluhou lepšího poměru setů předstihla Bělorusko. Makedonci byli jediným týmem, který dokázal uhrát set proti Francii, v nedělním večerním zápasu ve Skopji podlehli suverénnímu vítězi skupiny 1:3.

Článek

Svěřenci trenéra Zdeňka Haníka skončili ve skupině A druzí za Slovenskem. Barážové zápasy jsou na programu od 6. do 14. září, první z nich by se měl podle rozpisu Evropské volejbalové konfederace hrát v Česku.

Haník zatím o Makedonii příliš mnoho informací nemá. "Já je moc neznám. Samozřejmě jsou ale asi o něco přijatelnější než někteří další účastníci baráže, to je jasné," citoval ho server iDnes.cz. Do soupeřova týmu patří i bratři Atanas a Vlado Milevovi, kteří hráli v uplynulé sezóně extraligy za Opavu.

Příprava reprezentantů na barážové dvojutkání začne v srpnu, letní Evropskou ligu Česko hrát nebude. "Čeká nás blok, ve kterém se musíme pečlivě připravit," dodal trenér.

Účast na ME 2009 v Turecku měla spolu s pořádající zemí jistou nejlepší šestice z předcházejícího šampionátu, tedy Španělsko, Rusko, Srbsko, Finsko, Německo a Itálie. Z kvalifikace vedle Slovenska a Francie postoupily také Estonsko, Bulharsko, Nizozemsko a Řecko. Zbývající trojice vzejde ze zářijových barážových duelů, v nichž se dále střetnou Slovinsko - Portugalsko a Belgie - Polsko.

Čeští volejbalisté hráli baráž i v kvalifikaci minulého ME 2007. V dvojzápase s Německem však neuspěli a na závěrečném turnaji poprvé po osmnácti letech chyběli.

Reklama