Hlavní obsah

Nový Jičín doma ve třetím finálovém zápase vydřel vítězství

NOVÝ JIČÍN

Basketbalisté Nového Jičína dokázali na svém hřišti zdramatizovat ligové finále, když ve třetím zápase série o titul připravili Nymburku první porážku v letošním play-off.

Článek

„Nepustili jsme favorita k jeho hře a hlavně se nám probudili střelci. Velikou zbraní bylo i našich 11 tříbodových košů. Snad celý zápas jsem měl tep 200, ale nervy stály za to,“ líčil novojičínský kouč Zbyněk Choleva, jehož tým hecovaný vyprodanou halou vedl ve 3. minutě už 10:2 a Nymburk s nečekaně prostupnou obranou do poloviny utkání jen dotahoval skóre.

„Ublížilo nám předchozí snadné vítězství. Hráči nebyli ochotní tvrdě pracovat při bránění, zápas prostě mentálně nezvládli,“ zlobil se v České televizi trenér úřadujícího mistra Muli Katzurin. Až na začátku třetí čtvrtiny jeho tým srovnal (55:55), jenže Nový Jičín boj nevzdal a staral se o to, aby cesta soupeře za vysněným pátým titulem v řadě nebyla tak úplně hladká.

Klíčový pro úspěch domácích byl perfektní vstup do posledního dějství, kdy si vedle precizní obrany počínali výborně pod košem a po desetibodové šňůře vedli už 81:72. Úřadující šampióni z Nymburka sice hodně přitvrdili a manko ve strhujícím závěru rychle stahovali.

Za stavu 94:93 dokonce mohli hosté sedm vteřin před koncem trefit vítězný koš, jenže Rančík ani doskakující Beneš se neprosadili a Nový Jičín s diváckou podporu z trestných hodů dokázal urvat výhru. „Usnadnili jsme soupeři roli tím, že jsme inkasovali až moc bodů a nebyli důslední při defenzívě,“ přiznal nymburský pivot Petr Benda.

Výsledek - finále:
Geofin Nový Jičín - ČEZ Basketball Nymburk 97:93 (29:24, 49:46, 71:72)
Nejvíce bodů: Beechum 18, Šarovič a Walker po 17, Gavlák 11 - Sokolovský 22, Rančík 21, Schilb 15, Lee 10. Rozhodčí: Dolinek, Vyklický, Vondráček. Fauly: 21:22. Pět chyb: 24. Pelikán, 37. Šoška - 40. Sokolovský. Trestné hody: 31/24 - 23/19. Trojky: 11:6. Diváci: 1100. Stav série: 1:2.

Reklama

Související témata: