Hlavní obsah

Házenkáři mají v baráži se Srby pět gólů k dobru

ZUBŘÍ

Vítězství o pět gólů nad Srby si v sobotu připsali čeští házenkáři v Zubří při domácím duelu kvalifikace MS 2009, když náskok proti houževnatému soupeře získali výtečnou hrou ke konci zápasu. Teprve odveta 14. června na palubovce soupeře ale ukáže, zda jim to bude k postupu na šampionát do Chorvatska stačit.

Článek

„Bylo to hodně těžké utkání, v němž jsme se nevyvarovali výpadků a Srbové při nich uplatnili rychlý protiútok i tlak z druhé vlny. Přesto jsme hráli s obrovským nasazením a v závěru se hodně zvedli. Vypadali jsme i fyzicky lépe a pět gólů k dobru dává naději i před odvetou uvažovat o postupu,“ líčil trenér Pavel Pauza.

Výtečné zákroky brankáře Štochla pomohly reprezentantům k vedení 7:4 v 10. minutě, jenže hodně tvrdě hrající Srbsko dokázalo poměrně rychle srovnat na 11:11, neboť český tým nebyl schopen sedm minut vůbec dát gól. Až tři trefy v řadě z ruky Jíchy, který teprve v závěru poločasu vyzrál na přísnou osobní obranu Nikčeviče, vrátily domácím klid i poločasový náskok.

Iliče naštěstí nikdo nenapodobil

Na srbské straně byl však k neudržení elitní střelec bundesligového Gummersbachu Ilič, jenž proti poněkud stereotypní zatažené obraně neomylně proměňoval šance z postup spojky i trestné hody. „V tom úžasném ofenzivním projevu naštěstí zůstával osiřelý. Uvažovali jsme vzít ho i osobně, jenže srbští házenkáři vynikají při hře jeden na jednoho, takže si nejsem jistý, že by to mělo efekt,“ přiznával Pauza.

V úvodu druhé půle české mužstvo za stavu 19:16 zahodilo trhák, vzápětí lacino inkasovalo a na téměř čtvrthodiny ztratilo herní glanc. Útočné fázi scházela přesnost, přestávala fungovat obrana a Srbům brejky i neudržitelný Ilič pomohly po obratu získat až dvougólové vedení.

Třináct minut před koncem hosté vedli 29:27, jenže pak sehrál důležitou úlohu střídající Filip, který obětavě nastoupil i s bolavým levým kolenem a proměňoval rychlé protiútoky. Za lépe bránícím domácím týmem se chytil i náhradní brankář Slabý a nastal klíčový zlom. V napínavém finiši, který probíhal v české režii, Ilič poprvé v zápase nedal sedmičku a národní tým trháky do rozvrácené obrany zvyšoval náskok až na nadějných pět gólů.

Česká republika - Srbsko 38:33 (17:15)
Nejvíce branek: Sobol 8/3, Jícha 8/2, Vítek 5, Hrubý 4, Horák a Filip po 3 - Ilič 16/7, Andjelkovič 4, Stojanovič 3. Rozhodčí: Dobrovics, Tajok (oba Maď.). Vyloučení: 3:6. Sedmimetrové hody: 7/5 - 9/7. Diváci: 1200.

Reklama