Hlavní obsah

Házenkářky nevyhrály ani doma, na ME si nezahrají

PRAHA

České házenkářky si na prosincovém ME nezahrají. Po prohře o šest branek ve Švédsku nedokázaly zdolat účastnice letošních OH ani při domácí odvetě v Jindřichově Hradci, v níž prohrály 25:29.

Článek

„V obou zápasech holky neproměňovaly šance a shodně nezachytily nástup Švédek ve druhých poločasech, kdy jsme měli i slabší defenzivní projev,“ říkal smutný trenér Jiří Tkadlec.

Góly uzdravené Kysučanové i její fungující spolupráce se Simerskou na pivotu přitom přinesly národnímu týmu v 11. minutě vedení 6:4, jenže Švédky bleskově odpověděly šňůrou tří branek a potom těžily ze smrtících brejků. Proměnily v zápase všech deset.

„Hodně našich střel šlo přímo do rukou brankářky, což umožnilo soupeřkám rychle přecházet do útoku,“ vysvětlovala nejlepší česká hráčka Jana Simerská. Ve 22. minutě byl stav už 9:12, reprezentantky přesto ještě do poločasu vydřely dvoubrankový náskok. Vůbec jim ale nevyšel úvod druhé půle. Švédsko získalo navrch agresivní hrou, lehce i zakončovalo.

Naopak chybující české ženy během dvanácti minut dokázaly vstřelit jediný gól, proti zatažené obraně si vůbec nevěděly rady. Stav 18:21 čtvrthodiny před koncem už definitivně bral i teoretickou postupovou naději, ve finiši nebylo ani dost sil na úspěch v utkání. „Věděly jsme, co hrát, jenže se to nedařilo na palubovce realizovat,“ zalitovala spojka Iva Zámorská.

ME 2008 v Makedonii se vedle domácích žen zúčastní titul obhajující Norsko, Rusko, Francie, Německo, Maďarsko, Rumunsko, Ukrajina, Rakousko, Španělsko, Chorvatsko, Bělorusko, Dánsko, Švédsko, Portugalsko a lepší z dvojice Srbsko-Nizozemsko.

Jindřichohradecká odveta kvalifikace ME:
Česko–Švédsko 25:29
Nejvíce branek: Simerská 6, Knytlová 5/1, Kysučanová 4/1, Zámorská 4/2 – Ahlmová 8/2, Fredenová 6, Thorstenssonová a Bosonová po 3, 850 diváků, poločas 16:14 - první utkání 19:25.

Reklama