Hlavní obsah

Boston dělí po neskutečném obratu jediná výhra od vítězství v NBA

Basketbalisty Bostonu dělí jediné vítězství od titulu šampiónů zámořské NBA. Ve čtvrtém finálovém souboji s Los Angeles Lakers totiž vyhráli na soupeřově hřišti 97:91 i přesto, že před koncem třetí čtvrtiny prohrávali už o 20 bodů. Celtics tak v sérii hrané na čtyři vítězství vedou již 3:1. Největší podíl na výhře a nevídaném obratu měl kalifornský rodák Paul Pierce, který nastřílel 20 bodů.

Článek

Lakers velice důležitý zápas celé série skvěle rozehráli a po první čtvrtině vedli již 35:14. Celtics naproti tomu vypadali unavení a zcela bezradní proti kolektivnímu výkonu a agresívnímu pojetí hry ze strany domácích, ale přesto se dostali do hry, i když měli ještě šest minut před koncem třetí čtvrtiny dvacetibodovou ztrátu.

Ve druhé polovině utkání se totiž dostala ke slovu obávaná precizní obrana Bostonu, Lakers měli rázem problémy s úspěšným zakončením a nakonec dokázali za druhou půli nastřílet pouhých 33 bodů.

Za obratem stál Pierce

O obrat se výrazně postaral Pierce, jež si minulý zápas připsal pouze šest bodů a stejný počet měl na kontě i v poločase dnešního duelu. Po obrátce však hvězda Bostonu přidala dalších 14 a pomohla týmu ubránit domácího střelce Bryanta, který se trefil pouze při šesti z celkem 19 pokusů z pole a zakončil zápas jen se 17 body.

Boston se velkolepým obratem zapsal do historie zámořské soutěže. Ještě žádnému týmu se podle agentury AP nepodařilo zvítězit, když po první čtvrtině prohrával o více jak 15 bodů.

Své úspěšné tažení za 17. titulem v historii klubu mohou Celtics završit v pátém utkání, které se hraje opět v Los Angeles v noci z neděle na pondělí, pak jsou případně na programu dva zápasy v Bostonu.

Naopak do velmi nepříjemné situace se dostali Lakers. V historii finálových duelů NBA se totiž zatím nikomu nepodařilo otočit vývoj série, ve které prohrával 1:3 na zápasy.

Výsledek - finále, 4. zápas:
LA Lakers - Boston 91:97 (35:14, 58:40, 73:71).
Nejvíce bodů: Odom 19, Bryant a Gasol oba 17 - Pierce 20, Allen 19, Posey 18. Trestné hody: 29/21 - 28/23. Fauly: 23:24. Trojky: 6:8. Diváci: 18.997. Stav série: 1:3.

Reklama

Související témata: