Hlavní obsah

České basketbalistky postoupily na olympijské hry v Pekingu

MADRID/PRAHA

České basketbalistky nebudou chybět na letošních olympijských hrách. Madridskou kvalifikaci zvládly výtečně, účast v Pekingu si zajistily páteční výhrou rozdílem dvanácti bodů nad Japonskem. Stejně jako před čtyřmi lety v Aténách budou basketbalistky na OH jedinými českými zástupkyněmi v kolektivních sportech.

Článek

„Vítězství se nerodilo lehce, křeč v úvodu se promítla do utrápeného herního projevu. Byl jsem ale přesvědčen, že se i přes japonskou zarputilost prosadíme. Podařilo se to agresivní obrannou činností i zlepšením práce pod košem. Hodně důležité bylo, že se začala dařit i střelba zdálky,“ říkal trenér Jan Bobrovský potěšen tím, že stejně jako minule v Aténách bude ženský basket jediným zástupcem kolektivních sportů v české olympijské výpravě.

Nervózní reprezentantky si v úvodní čtvrtině rozhodující bitvy o Peking neodpustily šestiminutový střelecký výpadek, během nějž hodně pohyblivé i přesně zakončující Japonky získaly čtrnáctibodovou šňůrou vedení 16:7. Od druhé čtvrtiny ale český tým výrazně zkvalitnil obranu a lepším doskokem se vyrovnával s nezvyklým herním stylem soupeřek. Nebojácná Machová která se prosazovala individuálními akcemi a přitom stačila i dobře bránit a několikrát sebrala Japonkám míč.

Vedla tak družstvo za úspěchem společně s autorkou celkem šesti trojek Vítečkovou. Série devíti bodů v řadě přinesla v úvodu třetí části znamenala uklidňující vedení 36:26, o náskok už české ženy nepřišly. Soupeřky ke konci hodně riskovaly, jejich chyby ale dokázal už dobře fungující národní tým trestat a už minutu před koncem se na lavičce slavil postup.

Kvalifikační turnaj na OH:
Česká republika - Japonsko 76:64 (16:21, 27:26, 50:41).
Nejvíce bodů: Vítečková 26, Machová 19, Veselá 12 - Ogaová 17, Tanakaová 13, Koisová 11. Trestné hody: 15/10 - 12/10. Fauly: 13:13. Trojky: 8:4. Diváci: 2500.
Španělsko - Kuba 82:68.

Reklama

Související témata: