Hlavní obsah

Házenkáři prohráli v Srbsku o pět gólů a na MS nepostoupili

NIŠ

Čeští házenkáři budou chybět na mistrovství světa, které se uskuteční v lednu příštího roku v Chorvatsku. V odvetném utkání play-off o postup v sobotu podlehli Srbsku v Niši 24:29. Před týdnem v Zubří domácí tým zvítězil rovněž rozdílem pěti branek 38:33, o postupu Srbů rozhodl větší počet vstřelených gólů na hřišti soupeře.

Článek

Česká reprezentace bude na světovém šampionátu chybět po šesti letech. Na minulém mistrovství světa v Německu v loňském roce skončila na 12. místě.

Od úvodního hvizdu se na palubovce v Niši rozpoutal nelítostný boj. Oba týmy hrály s obrovským nasazením, domácí hnáni kupředu vyprodanou osmitisícovou halou někdy přeháněli svou tvrdost. Skvěle chytali oba brankáři - domácí Tejanovič i na druhé straně Petr Štochl.

"Nezachytili jsme začátek zápasu a rychle prohrávali 1:5. Kluci si v hlavě nedokázali srovnat skvělý výkon brankáře Tejanovičem. Z pětatřiceti střel v prvním poločase dali jen devět branek a to byl rozhodující moment zápasu," řekl český trenér Pavel Pauza.

Srbové prakticky celý zápas vedli o tři až čtyři branky, především proto, že čeští hráči neproměňovali ani vyložené šance. Překvapivě se nedokázal prosadit kanonýr Jícha, který zaznamenal pouhé dvě branky.

Svěřence trenéra Pavla Pauzy ale zdobila bojovnost a deset minut před koncem snížil český celek na rozdíl pouhých dvou branek. Pro český tým vypadala situace velmi nadějně, Srbové ale dokázali v závěru zvýšit vedení na pět gólů a uhájili je až do konce. V posledních sekundách hráli Češi přesilovou hru, ale akce směřující na Nocara, který měl zakončovat, skončila technickou chybou a tím zhasla česká naděje na postup.

"Ve druhém poločase se efektivita zlepšila. Kluci bojovali a myslím, že jsme hráli celkem dobře, vytknout jim mohu opravdu jen to, že neproměňovali i ty nejvyloženější šance," uvedl Pauza.

Naopak poprvé od rozdělení federace se na MS probojovali slovenští házenkáři, kteří v sobotu doma zdolali Slovinsko 30:29. První zápas skončil nerozhodně 33:33.

Play-off o postup na MS:
Srbsko - Česko 29:24 (14:9)
Sestava a branky ČR: P. Štochl, Slabý - Nocar 3, Hrubý 1, Vítek 1, Vraný 1, Kubeš, Jícha 2, Filip 5/1, Sobol, Horák 6, Motl 1, Řezníček 3, Mráz 2.
Nejvíce branek Srbska: Miščevič 6, Stojanovič 5, Ilič 5, Bojnovič 5. Rozhodčí: Bord, Buy (Fr.). Sedmimetrové hody: 2/2 - 3/1. Vyloučení: 4:2. Diváci: 8000. První zápas: 33:38.

Reklama