Hlavní obsah

Basketbalisté Bostonu první šanci na zisk titulu nevyužili

LOS ANGELES

Basketbalisté Bostonu si musí na mistrovské oslavy v zámořské NBA ještě počkat. V nedělním pátém finálovém utkání podlehli na palubovce Los Angeles Lakers 98:103 a vedou v sérii už jen 3:2 na zápasy. Nyní ale budou mít výhodu dvou domácích zápasů, rozhodnout o svém 17. titulu mohou již v noci z úterý na středu.

Článek

Do pátého finále vstoupili Lakers s velkým odhodláním prodloužit si letošní sezonu. Jejich největší hvězda Kobe Bryant hned v úvodní čtvrtině nastřílela 15 bodů a domácí si vytvořili solidní náskok 39:22. Nejlepší tým základní části Boston se však rychle do zápasu vrátil, především zásluhou Paula Pierce, s 38 body nejlepšího střelce utkání.

V rozhodujících momentech však znovu zapracovalo kouzlo nejužitečnějšího hráče sezóny Bryanta, jenž půl minuty před koncem právě Piercovi vzal míč a zasadil hostům rozhodující ránu. "Byl jsem schopen dobře přečíst hru, dostat se k míči a zavěsit. Ještě zdaleka není konec," dodal sebevědomě Bryant, nakonec autor 25 bodů. "Nechtěli jsme dnes vidět, jak bouchá šampaňské. Nebylo to lehké, ale to jsme ani nečekali, že by mělo být," dodal Lamar Odom, který přidal dvacet bodů.

Kouč hostů Doc Rivers doufá, že rozhodujícím faktorem vrcholu celé sezóny bude domácí prostředí. "Chtěli jsme se vrátit domů, ale nechtěli jsme tam už hrát. Teď musíme. O výhodu domácího prostředí jsme bojovali po celý rok v základní části, teď se nám hodí," spekuloval Rivers.

Proti Lakers stále stojí statistika, v historii NBA se ještě ve finále žádnému týmu nepodařil obrat ze stavu 1:3 na zápasy. A Bostonu to doma jde, sérii tam zahájil dvěma výhrami a v celém play off prohrál před vlastními diváky jediné utkání v semifinále s Detroitem. Výhodou Lakers může být fakt, že Celtics sehrají v úterý již svůj 26. zápas ve vyřazovací části. Takhle náročné play off dosud žádný tým v NBA neabsolvoval.

Finále play-off NBA - 5. zápas:
LA Lakers - Boston 103:98
Nejvíce bodů: Bryant 25, Odom 20, Gasol 19, Fisher 15, Farmar 11 - Pierce 38, Allen 16, Garnett 13. Trestné hody: 31/23 - 31/24. Fauly: 28:28. Trojky: 8:8. Diváci: 18.997. Stav série: 2:3.

Reklama

Související témata: