Hlavní obsah

Basketbalisté Bostonu vyhráli posedmnácté NBA

BOSTON

Basketbalisté týmu Boston Celtics vyhráli posedmnácté v historii NBA. V úterním šestém finálovém zápase porazili doma Los Angeles Lakers drtivým rozdílem 131:92 a celkově v sérii zvítězili 4:2. Z titulu se radují poprvé po dvaadvaceti letech.

Článek

Největší podíl na vítězství Bostonu měli Kevin Garnett a Ray Allen, kteří zaznamenali po 26 bodech. Allenových sedm trojek je rekordem finále NBA. Kapitán Paul Pierce přidal 17 bodů a 10 asistencí a byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem finálové série.

Hosté si udržovali naději na sedmý zápas jen do druhé čtvrtiny, v jejímž průběhu byl rozdíl tříbodový. Pak už palubovku ovládli domácí, do přestávky udělali sérii 26:6 a v polovině utkání bylo prakticky rozhodnuto. Konečný rozdíl 39 bodů je druhý nejvyšší v historii finálových zápasů, lepší byli jen v roce 1998 basketbalisté Chicaga, kteří porazili 96:54 Utah.

Garnett s Allenem s Piercem vytvořili silnou trojici

Ještě před rokem byl Boston přitom s pouhými 24 výhrami nejhorším týmem Východní konference, ale v létě do týmu přišli hvězdní Garnett s Allenem s cílem získat svůj první prsten pro vítěze a společně s Piercem vytvořili extrémně silnou trojici. Pierce se tak s jejich pomocí dočkal velké satisfakce.

"Deset let jsem tady v Bostonu tvrdě pracoval a procházel vzestupy a pády. Díky tomuhle jsou všechny ty okamžiky tak sladké. Je to splněný sen a udržím to v sobě navždy," řekl šťastný Pierce, od kterého se trenér Doc Rivers v poslední minutě dočkal spršky energetickým nápojem.

Garnettovi se vyplatil přestup z Minnesoty

Garnettovi se přesně podle jeho představ vyplatil přestup z Minnesoty, kde strávil dvanáct let, aniž by získal titul. "Vedle narození mého syna je tohle jeden z nejšťastnějších dnů mého života. Plánuju, že týden nepůjdu spát," řekl nejužitečnější hráč soutěže z roku 2004.

Stejně tak Allen se dočkal titulu ve třinácté sezóně kariéry, když ty předchozí strávil v Milwaukee a Seattlu. Pro něj obzvlášť byl ale poslední týden vyčerpávající, protože většinu z posledních dnů strávil v nemocnici u syna, kterému lékaři zjistili cukrovku. "Rodina se postarala o všechno kolem nemocnice. Byl jsem schopen jít a jen hrát basketbal. Je to úžasný pocit," svěřil se.

Hosté z Los Angeles spoléhali opět hlavně na Kobeho Bryanta, ale jeho 22 bodů je nemohlo udržet ve hře. Po dobrém vstupu do zápasu, kdy se trefil čtyřikrát z pěti střel, se navíc Bryant nedokázal prosadit proti pevné obraně Celtics, v dalším průběhu zápasu přidal jen tři koše z pole. "Byla to rozhodně nejlepší obrana, kterou jsem v celém play-off viděl," složil soupeřům poklonu.

Bryant měl průměr 25,7 bodů

Zatímco v předchozích třech sériích letošního play-off měl průměr bezmála 32 bodů za zápas, proti Bostonu to bylo jen 25,7 bodu při pouze čtyřicetiprocentní úspěšnosti střelby. "Opravdu se na něj zaměřili a postarali se, aby jim neublížil," řekl kouč Lakers Phil Jackson.

Trenér kalifornského celku usiloval o desátý titul v NBA, čímž by předčil v rekordních tabulkách legendárního kouče Bostonu Reda Auerbacha. Ten dovedl Celtics k devíti triumfům v letech 1950 až 1967 a u dalších sedmi byl jako generální manažer nebo prezident. Úterního návratu Bostonu na basketbalový trůn se už ale nedočkal, protože v roce 2006 zemřel. Majitel Bostonu Wyc Grousbeck si alespoň na jeho památku vložil po triumfu do úst nezapálený doutník, jak to Auerbach dělával.

Finále play-off NBA:
Boston - Los Angeles Lakers 131:92 (24:20, 58:35, 89:60)
Nejvíce bodů: Allen a Garnett po 26, Rondo 21, Pierce 17 - Bryant 22, Odom 14, Farmar 12, Gasol 11. Trestné hody: 37/32 - 38/28. Fauly: 25:25. Trojky: 13:10. Diváci: 18 624.
Konečný stav série: 4:2.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články