Hlavní obsah

Házenkáři Karviné se nepřihlásili do Ligy mistrů

KARVINÁ

Házenkáři Karviné se vzdali účasti v novém ročníku Ligy mistrů. Klub desetinásobného českého šampióna k tomu přiměly nevýhodné ekonomické podmínky soutěže a po dlouhých dvaadvaceti letech se neobjeví v žádném z evropských pohárů.

Článek

Karviná ve středu po několika měsících vyřešila dilema, zda Ligu mistrů hrát, či nehrát tím, že nepodala přihlášku. Vedení klubu už dříve proklamovalo, že za stávajících finančních podmínek pro něj start v soutěži přestává mít smysl.

"Nepůjdeme do toho s ohledem na skutečnost, že se v rámci podmínek Ligy mistrů znovu vůbec nic nezměnilo. A to nemluvím o dalších pohárech, kde si kluby platí samy úplně všechno. Ten rok radši využijeme k tomu, abychom se ekonomicky připravili na to, že pokud bychom do Ligy mistrů měli jít třeba napřesrok, musíme být ekonomicky ještě silnější než v tuto chvíli," řekl manažer klubu Miroslav Pelech.

Karvinským definitivně došla trpělivost po posledním ročníku soutěže, který klub přišel zhruba na čtyři milióny korun. Z ekonomických výhod pro startující celky, jež Evropská házenkářská federace EHF avizovala, nebylo opět nic. "Bylo to pro nás velké ponaučení. Zaplatili jsme tři a půl miliónu za záležitosti, které nebyly ani pořádně ujednány před zahájením soutěže. Do dalšího rizika jít nechceme. Třeba Evropská házenkářská federace během roku přehodnotí postoj a kluby nebudou tak hodně doplácet," konstatoval Pelech.

Liga mistrů bude i v další sezóně jedinou soutěží pro evropské šampióny. Do prázdna totiž vyšuměla iniciativa bohatých klubů ze západní a jižní Evropy, které se ve sdružení Group Handball Center snažily pro jednotlivé účastníky prosadit větší výnos z účastnických práv a hrozily založením vlastní ligy. Vize konkurenční soutěže však momentálně padla.

"Mysleli jsme, že schůzka silných klubů k něčemu povede, ale nedohodlo se vůbec nic. Údajně budou i ony brát sezónu jako přípravu na další období," řekl Pelech.

Český mistr další ročník evropských pohárů úplně vynechá. Přetrhne tím dvaadvacetileté účinkování na evropské pohárové scéně. "Rok oželíme. Nás musí zajímat, aby klub řešil věci s koncepcí a předstihem. Proto si myslím, že jsme se rozhodli správně, do rizika znovu klub nepovedeme," podotkl Pelech.

Podle něj tím karvinská házená neztratí přízeň klíčových ekonomických partnerů, kteří přijdou o možnost prezentace na marketingově zajímavějším mezinárodním poli. "Liga mistrů není jejich priorita. Jde jim o to, abychom jejich značku v prvé řadě dobře prezentovali v rámci České republiky," dodal Pelech.

Reklama

Související témata: