Hlavní obsah

Brněnští basketbalisté zažehnali krizi a přihlásili se do ligy

BRNO

V Brně by se i v příští sezóně měla hrát nejvyšší soutěž basketbalistů, přestože oddíl v minulé sezóně vystupující pod názvem A Plus OHL ŽS svírají výrazné finanční problémy a hráči se domáhají doplacení dlužných částek. Vedení klubu, který je nástupcem slavné Zbrojovky, ale v pátek zřejmě zažehnalo krizový scénář, když stačilo v poslední možný den podat přihlášku do příštího ročníku NBL pod novým názvem BC Brno.

Článek

Hráči navíc dostali přislíbeno, že klub své závazky vůči nim urovná do konce června. Na nejlepší cestě je prý dotažení jednání se sponzorem, který by měl pomoci rozjitřenou situaci uklidnit.

"Kdybychom nevěřili, že se vše vyřeší a budeme příští rok pokračovat v lize, tak bychom do ní ani přihlášku nepodávali. Jednání se sponzorem spějí do finální fáze a jsou na nejlepší cestě," uvedl v pátek pro ČTK předseda klubu Jiří Svoboda. Ten v pátek prý předstoupil i před hráče a seznámil je s vývojem událostí kolem klubu v posledních dnech.

Basketbalistům totiž docházela trpělivost, protože údajně nedostali plat za poslední tři měsíce a navíc prémie za celý minulý ročník. "Řekli jsme jim, jak se věci mají. A také se zaručili tím, že do konce června se všechny dlužné částky urovnají. Takže se normálně bude dál pokračovat v tréninku a prvního srpna počítáme, že normálně začne příprava na ligu," uvedl Svoboda.

Brno ještě vyhráno nemá

Brněnský klub tak přihlášku do ligy podat stačil, ale úplně vyhráno ještě nemá. Přihláška podle sportovního ředitele Zdeňka Ringsmutha není podmíněna bezdlužností a pokud by se jednání se sponzory zkomplikovala, hráči můžou později vymáhat dluhy u arbitrážní komise basketbalové federace, či přímo u civilního soudu. A Brno by mohlo být z ligy vyloučeno dodatečně, což si však Svoboda prý vůbec nepřipouští.

"Dnes jsme udělali důležitý krok k tomu, aby se situace stabilizovala," věřil Svoboda. Strašákem ale pro Brno může být osud dalšího slavného klubu pražské Sparty, která před dvěma lety kvůli finančním problémům do ligy nenastoupila a poprvé od roku 1939 v nejvyšší soutěži chyběla. Dospělý tým sparťanů se úplně rozpadl, nástupnický oddíl Basketball Academy Sparta Praha ale letos vybojoval postup do druhé nejvyšší soutěže.

Reklama

Související témata: