Hlavní obsah

Basketbalistky Brna posílí lotyšská reprezentantka Jansoneová

BRNO

České basketbalové mistryně z Brna posílí lotyšská pivotka Liene Jansoneová, která podepsala v druhém nejlepším týmu loňského ročníku Evropské ligy tříletou smlouvu. Podle manažera Jiřího Hamzy by měla být náhradou za pivotku Ivanu Večeřovou, která po minulé sezoně zamířila do Valencie.

Článek

Gambrinus Brno si od příchodu sedmadvacetileté Lotyšky slibuje dlouhodobou stabilizaci týmu. "Patří do základní sestavy lotyšské reprezentace, na loňském mistrovství Evropy byla druhou hlavní oporou po nejlepší hráčce Evropy Anetě Jekabsoneové-Zogotaové. Hráčka podobných kvalit na českém trhu není," uvedl Hamza.

Před rokem na ME v Itálii skončilo Lotyšsko na čtvrtém místě před českou reprezentací. Jansoneová měla na šampionátu střelecký průměr 10,4 bodu na zápas a byla nejlépe doskakující hráčkou Lotyšska.

Svou basketbalovou kariéru začala v rodné Rize, od roku 2000 odehrála čtyři sezóny v americkém univerzitním týmu Siena. Po návratu ze zámoří působila rok v izraelské Haifě a v dalších třech sezónách hrála ve Španělsku, kde vystřídala týmy Ensimo Lugo, Avenida Salamanca a naposledy Hondarribia Irun. Do přípravy v Brně se zapojí až po olympijských hrách v Pekingu a následné dovolené.

Jansoneová je druhou posilou mistrovského celku. Začátkem června podepsala smlouvu čtyřiadvacetiletá maďarská reprezentantka Zsófia Fegyvernekyová z Pécse.

Reklama

Související témata: