Hlavní obsah

Nymburk v Eurocupu narazí na Gironu, Vršac a tým z kvalifikace

Basketbalisté Nymburka v nadcházejícím ročníku poháru Eurocup, který je nástupcem Poháru ULEB, narazí v základní skupině na loňského finalistu španělskou Gironu, srbský Vršac a tým postupující z kvalifikace. V ní se poměří černohorská Buducnost Podgorica s lepším z dvojice Galatasaray Istanbul a Šiauliai z Litvy.

Článek

Rozhodl o tom úterní los v Berlíně. Eurocup, druhá nejkvalitnější evropská klubová soutěž, odstartuje v listopadu. Do další fáze postoupí nejlepší dva týmy ze skupiny.

Soutěž se oproti loňsku výrazně proměnila. Vedle nového názvu se letos bude hrát i jiným systémem. V hlavní fázi soutěže se tentokrát představí jen 32 týmů rozdělených do osmi čtyřčlenných skupin, zatímco loni do Poháru ULEB v základní části zasáhlo 54 mužstev v devíti skupinách.

Nymburk chce opět postoupit do play-off

Středočeši by ale i letos rádi zopakovali loňský postup do play-off. "Z toho je patrné, že nyní každý zápas bude z hlediska postupových šancí naprosto klíčový. Hlavně doma není možné zaváhat a nutné bude přivézt i nějakou výhru z venku," uvedl tiskový mluvčí klubu Jiří Zídek. Podle něj je pravděpodobné, že pětinásobní čeští šampióni k domácím duelům znovu nastoupí v pardubické ČEZ Areně, kde loni návštěvy překročily desetitisícovou hranici, což stanovilo nový český rekord.

Pro Nymburk bude asi hlavním soupeře Girona, která loni dokráčela až do finále. U úspěšného tažení byl i rozehrávač Maurice Whitfield, někdejší nymburský dirigent a kapitán. Španělský celek ale prý svírají velké finanční problémy, Whitfield už mužstvo opustil a další opory v čele s pivotem Markem Gasolem mají také namířeno pryč. Právě na její palubovce 25. listopadu Nymburk do soutěže vstoupí

Vršac sází na talentované odchovance

Druhý soupeř Vršac zase jako všechny srbské kluby sází především na vlastní talentované odchovance doplněné kvalitními zahraničními akvizicemi. Třetí nymburský soupeř vzejde z kvalifikace až těsně před hlavní soutěží.

Prostějov, druhý český klub v osudí losování, čekal na to, s kým se popasuje v poháru EuroChallenge. Hanáci v prvním předkole vyzvou KK Záhřeb, pokud by postoupili, ve druhém předkole narazí na vítěze souboje mezi ruskou Samarou a ukrajinským Čerkaski. Až potom by proklouzli do hlavní fáze a základní skupiny.

V Berlíně byla velká pozornost upřena také na los nejprestižnější Evropské ligy a zajímala také dva elitní české krajánky. Jiří Welsch se španělskou Málagou narazí na Maccabi Tel Aviv, Olympiakos Pireus, Cibonu Záhřeb, Le Mans a Avellino, Luboš Bartoň si s dalším španělským týmem Badalonou zahraje proti Tau Cerámica, Fenerbahce Istanbul, Virtusu Řím, Olimpiji Lublaň a Albě Berlín.

Losování evropských basketbalových soutěží:
Eurocup:
Skupina A:Chorale Roanne, KK Zadar, Maroussi Atény, tým z kvalifikace
Skupina B:Dynamo Moskva, Lukoil Sofie, Barons LMT Riga, tým zkvalifikace
Skupina C:Besiktas Istanbul, Chimki Moskva, Orlandina, tým z kvalifikace
Skupina D:Aris Soluň, Turk Telekom Ankara, Bnei Hašaron, tým z kvalifikace
Skupina E:Lietuvos Rytas, Asvel Basket, Mariupol, tým z kvalifikace
Sskupina F:Brose Baskets, Zhořelec, Spirou Charleroi, tým z kvalifikace
Skupina G:Valencie, Artland, Fortitudo Boloňa, tým z kvalifikace
Skupina H:Girona, Hemofarm Vršac, ČEZ Nymburk, Buducnost Podgorica - Galatasaray Istanbul/Šiauliai
Program zápasů Nymburka:
25. listopadu:Girona - Nymburk
2. prosince:Nymburk - Hemofarm
9. prosince:Nymburk - tým z kvalifikace
16.prosince:tým z kvalifikace - Nymburk
6. ledna:Nymburk - Girona
13. ledna:Hemofarm - Nymburk
Evropská liga:
Skupina A:Maccabi Tel Aviv, Olympiakos Pireus, Unicaja Málaga, Cibona Záhřeb, Le Mans, Avellino
Skupina B:Montepaschi Siena, Barcelona, Panathinaikos Atény, Žalgiris Kaunas, Prokom Trefl Sopoty, Nancy
Skupina C:Tau Cerámica, Fenerbahce Istanbul, Virtus Řím, Olimpija Lublaň, Joventut Badalona, Alba Berlín
Skupina D:CSKA Moskva, Partizan Bělehrad, Real Madrid, Efes Pilsen, AJ Milán, Panionios Atény

Reklama

Související témata: