Hlavní obsah

O osudu mužského basketbalu v Brně se rozhodne do začátku srpna

Brněnskému mužskému basketbalu nadále hrozí zánik, přestože se klub BC Brno v červnu přihlásil do příštího ligového ročníku. Vedení stále dluží hráčům čtyři měsíce výplaty a ti ztrácejí trpělivost. Do Kolína už přestoupil David Machač a do Prostějova míří rozehrávač Štěpán Vrubl. Situace kolem budoucnosti brněnského basketbalu se teď má vyjasnit do začátku srpna. Buď klub se slavnou tradicí zmizí z basketbalové mapy, nebo sežene potřebné finance a bude pokračovat. Vedení věří v první variantu.

Článek

"Osobně si myslím, že klub neskončí a bude pokračovat. Jednáme se strategickým partnerem, od 1. srpna by měl převzít veškeré finanční závazky. Pod současným tlakem rozpoutané kampaně je ale práce velmi obtížná. Kritiků je hodně, ochotných pomoci málo," řekl ČTK místopředseda klubu a bývalý reprezentační pivot Jan Svoboda, který odehrál v Brně devatenáct sezón. V průběhu roku převzal společně s jmenovcem Jiřím Svobodou zadlužený klub, který se společně snaží vytáhnout z propadliště. V uplynulé sezóně po změně vedení postupně odešli oba sponzoři A PLUS a také OHL ŽS.

"Dlužíme hráčům peníze. Usilovně pracujeme na oddlužení a připravujeme příští sezónu. Tým by měl dále vést trenér Zdeněk Hummel," uvedl Jiří Svoboda.

Samotní hráči se ale po pondělní schůzce kapitána Štěpána Vrubla s vedením klubu rozhodli, že chtějí vymáhat pohledávky právní cestou. "Už na to nemám nervy. Dáme záležitost k arbitráži i k civilnímu soudu. Všechno bude záležitostí právníka," uvedl Vrubl.

Ještě před třemi lety měla moravská metropole v nejvyšší soutěži basketbalistů dva týmy. V roce 2006 ale sestoupil Handicap Brno a nyní by jej mohl následovat i mnohem slavnější klub. Brněnský mužský basketbal má ve sbírce úspěchů 24 poválečných domácích mistrovských titulů, dvě druhá místa v Poháru mistrů evropských zemí 1964 a 1968 zásluhou Zbrojovky Brno a také start ve finále Interkontinentálního poháru v americkém Maconu v roce 1969.

Reklama

Související témata: