Hlavní obsah

Basketbalistky Brna mají v Evropské lize ve skupině CSKA Moskva

FRESING

Basketbalistky Gambrinusu Sika Brno budou mít v Evropské lize za soupeře ve skupině B CSKA Moskva, Šoproň, Lille, Rigu a Benátky. Český vicemistr ZVVZ USK Praha se utká ve skupině C s polskou Gdyní, letošními semifinalistkami z Jekatěrinburgu, Šibenikem, Valencií a francouzským týmem Union Hainaut, bývalým Valenciennes. Rozhodl o tom dnešní los ve Freisingu nedaleko Mnichova.

Článek

Los druhé pohárové soutěže Eurocupu zařadil Karu Trutnov do skupiny H, ve které Východočešky narazí na rumunský Baschet ICIM, španělský CB Puig a vítězky kvalifikačního souboje mezi lucemburským Letzebuergem a litevským Marijampolem.

V Brně zavládla s losem spokojenost. "Rozhodně jsme nedostali nejtěžší skupinu. Hlavním naším soupeřem bude CSKA, ovšem podceňovat se nedají ani další protivníci. Skupina je výhodná i na cestování," uvedl trenér Brňanek Jan Bobrovský. Také manažer Jiří Hamza je přesvědčen, že budou brněnské basketbalistky hrát o první místo ve skupině s ruským soupeřem. "Další tři protivníci Šoproň, Lille a Riga budou také kvalitní, ale pokud chceme opět postoupit do Final Four, tak bychom s těmito soupeři neměli klopýtnout. Navíc máme slibně otevřenou cestu i v play off se soupeři ze skupiny A," dodal Hamza.

Mnohem méně radosti měli v Praze a představitelé USK označili svoji skupinu za nejtěžší. "Máme nejtěžší soupeře, které jsme mohli dostat. Nadšený z losu rozhodně nejsem. Top týmy budou Jekatěrinburg a Valencie, s ostatními se dá hrát. Věřím, že se nám bude dařit a umístíme se za oběma favority na třetím místě ve skupině," řekl manažer Marek Kučera.

Blažek: Skupina je těžká

Trenér Lubor Blažek přijal těžký los jako realitu. "Karty jsou rozdány, nenaříkám. Máme atraktivní soupeře, skupina je těžká. Ale uděláme všechno pro to, abychom postoupili a dostali se co nejdále. Je také otázkou, jak budou týmy doplněny," doplnil Blažek.

Brněnské šampionky, které budou v soutěži obhajovat druhé místo, byly nasazeny společně s francouzským Bourges, Jekatěrinburgem a obhájkyněmi prvenství ze Spartaku Moskva do prvního koše. Tým vysokoškolaček byl vylosován z předposlední, páté výkonnostní skupiny.

Nový ročník Evropské ligy se bude hrát za účasti čtyřiadvaceti týmů stejným způsobem jako v uplynulé sezoně. Základní část ve čtyřech skupinách po šesti týmech se odehraje od 15. října do 17. prosince. Z každé skupiny postoupí čtyři týmy do play-off - osmifinále bude na programu od 27. ledna do 4. února, čtvrtfinále od 17. do 25. února a finálový turnaj má vyhrazený termín od 3. do 5. dubna.

První zápas čeká Brňanky proti Benátkám

Basketbalistky Brna začnou boje ve skupině 15. října v hale Rosnička utkáním s Benátkami. Tým USK Praha bude nejprve hrát ve Francii s Unionem Hainaut a hned ve druhém kole budou vysokoškolačky hostit Valencii, za kterou nastoupí i české reprezentantky Ivana Večeřová a Jana Veselá. "Ve skrytu duše jsem doufala, že by Valencie mohla narazit na český tým. Obávala jsem se ale hlavně hned prvního zápasu v Brně. Jsem ráda, že se podívám domů. A také jsem přivítala, že budeme hrát v Praze. Proti bývalým spoluhráčkám z Brna se mi příliš hrát nechtělo," přiznala Večeřová.

Trutnov byl v Eurocupu zařazen mezi 38 nasazených týmů. Nejpočetnější zastoupení v soutěži o 58 družstvech mají Rusko a Španělsko s pěti účastníky. Na dvacet klubů čeká kvalifikační kolo, desítka vítězů postoupí do základních skupin. Nejlepší dva týmy z každé z 12 skupin a osm ze třetích míst postoupí do play-off. Finálové zápasy v Eurocupu jsou na programu 2. a 9. dubna.

Program zápasů českých týmů v Evropské lize
15. října: Brno - Benátky, Hainaut - USK Praha,
22. října: Lille - Brno, USK - Valencie,
29. října: Brno - CSKA Moskva, Šibenik - USK Praha,
5. listopadu: Riga - Brno, USK Praha - Jekatěrinburg,
12. listopadu: Šoproň - Brno, Gdyně - USK Praha,
19. listopadu: Benátky - Brno, USK Praha - Hainaut,
26. listopadu: Brno - Lille, Valencie - USK Praha,
3. prosince: CSKA Moskva - Brno, USK Praha - Šibenik,
10. prosince: Brno - Riga, Jekatěrinburg - USK Praha,
17. prosince: Brno - Šoproň, USK Praha - Gdyně.
Program Trutnova v Eurocupu:
23. října: Trutnov - vítěz kvalifikace,
30. října: Puig - Trutnov,
6. listopadu: Baschet ICIM - Trutnov,
13. listopadu: vítěz kvalifikace - Trutnov,
20. listopadu: Trutnov - Puig,
27. listopadu: Trutnov - Baschet ICIM.

Reklama

Související témata: