Hlavní obsah

Brazilské volejbalistky se v Grand Prix vrátily na trůn

JOKOHAMA

Brazilské volejbalistky posedmé v historii vyhrály prestižní turnaj Grand Prix a potvrdily pozici největších favoritek olympijských her. Na turnaji nejlepší šestice v Jokohamě rozhodly o svém prvenství prakticky už po sobotní třísetové výhře v duelu dosud neporažených celků nad Kubou. Dnes svěřenkyně trenéra Josého Roberta Guimaraese pojistily celkový triumf vítězstvím 3:0 nad domácím Japonskem.

Článek

Brazilky vyhrály Grand Prix, obdobu mužské Světové ligy, třikrát za sebou v letech 2004-2006, loni jejich kralování přerušilo Nizozemsko. Letos v základní části prohrály jen jeden z devíti zápasů, ve finálovém turnaji pětkrát zvítězily a ztratily jediný set. "Jenže nezapomínejte na to, že Grand Prix a olympiáda jsou dvě naprosto odlišné soutěže," varoval trenér Guimaraes.

Za druhou Kubou obsadily třetí místo italské mistryně Evropy, olympijské vítězky z Atén Číňanky skončily páté. V letošním ročníku Grand Prix hrálo 12 celků, chyběly však úřadující mistryně světa Rusky, které si překvapivě nevybojovaly postup z evropské kvalifikace.

Konečné pořadí Grand Prix 2008:
1. Brazílie, 2. Kuba, 3. Itálie, 4. USA, 5. Čína, 6. Japonsko, 7. Turecko, 8. Německo, 9. Dominikánská republika, 10. Polsko, 11. Thajsko, 12. Kazachstán.

Reklama

Související témata: