Hlavní obsah

Basketbalisté odehrají kvalifikaci ME bez Bartoně a Marka

PRAHA

Čeští basketbalisté se v nadcházející kvalifikaci mistrovství Evropy budou muset obejít bez křídla Luboše Bartoně a rozehrávače Davida Marka. Podle tiskové zprávy realizačního týmu reprezentace se Bartoň omluvil z osobních a Marek ze studijních důvodů.

Článek

Bartoň v minulé sezóně získal s Joventutem Badalona Pohár ULEB, nyní podepsal tříletou smlouvu s FC Barcelona. V národním týmu patřil v posledních letech k oporám. "Letos mám hodně zařizování svých soukromých záležitostí a bohužel se mi nedostane dostatek času a sil na to, abych mohl reprezentovat. Již jsem informoval trenéra Ježdíka a omluvil jsem se. Má absence se týká pouze letošní kvalifikace," uvedl Bartoň.

Střední rozehrávač Marek studuje a hraje basketbal v nejvyšší americké univerzitní soutěži NCAA za Southern Utah University. V dresu národního týmu se poprvé objevil v červnu na turnaji v Itálii, kde v průměru odehrál 22 minut na zápas a předvedl se ve velmi dobrém světle. "Se svým studijním referentem jsme se snažili nalézt řešení, jak za národní tým hrát. Bohužel náš semestr začíná již v polovině srpna a absence ve škole do konce programu národního týmu by mi neumožnila promovat příští léto," vysvětlil Marek.

Kvalifikace ME 2009 se bude hrát v srpnu a v září, čeští basketbalisté se ve skupině D střetnou s Izraelem, Bosnou a Británií. Postup si zajistí vítězové čtyř skupin a tři nejlepší celky z druhých míst. "Neúčast Luboše i Davida mě mrzí, nicméně jejich rozhodnutí chápu a zcela respektuji," prohlásil reprezentační trenér Michal Ježdík.

Reklama