Hlavní obsah

Čínský basketbalista Jao Ming poprvé po operaci hrál

PEKING

Basketbalista Jao Ming se ve čtvrtek objevil v prvním soutěžním zápasu od březnové operace nohy. Pivot Houstonu nastoupil v Changčou v čínském reprezentačním týmu na turnaji o Stankovičův pohár proti Srbsku. Domácí výběr zvítězil 96:72, Jao Ming odehrál 12 minut, nastřílel jedenáct bodů a doskočil čtyři míče.

Článek

Čínský 228 centimetrů vysoký hráč, pro kterého minulá sezóna NBA skončila únavovou zlomeninou v levé noze, se zhruba před měsícem připojil k národnímu mužstvu. Přesto panovaly obavy, zda se největší hvězda domácího týmu stihne dát před startem olympijských her do pořádku.

Dnes ho při prvním startu po bezmála půlroční pauze přivítal frenetický jásot publika, a třebaže se Jao dostával do rytmu pomaleji, měl nakonec na čínském vítězství nemalý podíl. "Snažil se, v obraně neměl velké problémy," uvedl na Jaovu adresu litevský trenér Číňanů Jonas Kazlauskas.

V turnaji o Stankovičův pohár hrají vedle Číny a Srbska ještě Angola a Rusko. Zápas s Angolou, která bude jedním ze soupeřů Číny v základní skupině olympijského turnaje, přitom považuje asijská velmoc za nejdůležitější přípravný duel.

Čína vstoupí do olympijského turnaje v Pekingu zápasem proti USA, v jejichž výběru nechybějí ani hvězdy NBA Kobe Bryant a LeBron James. Utkání je na programu 10. srpna, dva dny po slavnostním zahájení her.

Reklama

Související témata: