Hlavní obsah

Basketbalisté Chorvatska, Řecka a Německa postoupili na OH

ATÉNY

Basketbalisté Chorvatska, Řecka a Německa si zajistili účast na olympijských hrách v Pekingu. Na kvalifikačním turnaji v Aténách zdolalo Chorvatsko v sobotním semifinále německý výběr 76:70 a domácí Řekové zvítězili nad Portorikem výrazným rozdílem 88:63.

Článek

V duelu o poslední volné místo v neděli večer Němci vedení hvězdou NBA Dirkem Nowitzkým zvítězili nad Portorikem 96:82, hráč Dallasu nastřílel 32 bodů.

V sobotu nestačil Němcům ani výborný výkon Nowitzkého, který zakončil zápas s Chorvatskem s 30 body a 13 doskoky. Chorvaté budou na olympiádě hrát poprvé od roku 1996, o čtyři roky dříve získali stříbro. Právě v Barceloně se naposledy představili němečtí basketbalisté.

Řekové vsadili před dvanácti tisícovkami fanoušků proti Portoriku na ostrý nástup. Po pěti minutách domácí výběr vedl 15:4 a soupeři už poté nedovolil ztrátu snížit.

Jistou účast v Pekingu mají také celky Angoly, Argentiny, Austrálie, Íránu, Litvy, Ruska, Španělska, USA a domácí Číny.

Po skončení kvalifikace byl olympijský turnaj rozlosován. V silné skupině B si zahraje tradičně favorizovaný výběr USA s mistry světa Španěly, domácí Čínou, Německem, Řeckem a Angolou. V "áčku" jsou Chorvatsko, Argentina, Austrálie, Írán, Litva a Rusko. Nejlepší čtveřice z každé skupiny postoupí do vyřazovacích bojů.

Semifinále:
Chorvatsko - Německo 76:70 (36:31), Řecko - Portoriko 88:63 (48:35).
O 3. místo:
Německo - Portoriko 96:82 (48:39).
Složení základních skupin na olympijském turnaji:
Skupina A: Chorvatsko, Argentina, Austrálie, Írán, Litva, Rusko.
Skupina B: Německo, USA, Španělsko, Čína, Angola, Řecko.

Reklama