Hlavní obsah

Slovenští volejbalisté poprvé vyhráli Evropskou ligu

BURSA

Slovenští volejbalisté poprvé v historii vyhráli Evropskou ligu. V nedělním finálovém zápasu v turecké Burse porazili svěřenci italského trenéra Emanueleho Zaniniho Nizozemsko 3:1.

Článek

Nizozemci se po předloňském triumfu mohli stát prvním celkem, který by Evropskou ligu vyhrál podruhé. Napovídala tomu i jejich dosavadní bilance: v letošním ročníku výběr trenéra Petera Blangého prošel základní částí bez jediné porážky a v sobotním semifinále proti domácímu Turecku si připsal třinácté vítězství za sebou.

Jenže na nadšený výkon slovenských volejbalistů dnes hráči v oranžových dresech nestačili. Tým, který v jarní kvalifikaci mistrovství Evropy předčil českou reprezentaci a sebral jí přímý postup na šampionát, nezvládl pouze koncovku třetí sady.

V závěru čtvrtého setu však Slováky, které opět skvěle dirigoval nahrávač Michal Masný, nerozhodila ani ztráta dvoubodového vedení. Náskok rychle získali zpět a při druhém mečbolu zápas po efektní kombinaci na středu sítě ukončil nejlepší blokař soutěže Tomáš Kmeť. Finále trvalo hodinu a 37 minut, Slováci v něm favorizovaným Nizozemcům oplatili tři porážky ze základní skupiny.

Slováci, kteří v semifinále odvrátili čtyři německé mečboly, dosud v Evropské lize skončili nejlépe třetí. Úvodní ročník soutěže v roce 2004 vyhráli čeští reprezentanti, kteří se letos nepřihlásili.

Finále:
Slovensko - Nizozemsko 3:1 (21, 18, -20, 23),
o 3. místo:
Turecko - Německo 3:2 (-23, -23, 16, 22, 13).

Reklama