Hlavní obsah

Whitfield v kvalifikaci basketbalové reprezentaci nepomůže

PRAHA

Naturalizovaný americký rozehrávač Maurice Whitfield nepomůže basketbalové reprezentaci v zářijové kvalifikaci o mistrovství Evropy. Čeští trenéři sice Whitfieldovi chtěli dát šanci, ale někdejší kapitán Nymburka se kvůli osobním důvodům z přípravy národního týmu omluvil, čímž možnost jeho startu v kvalifikaci proti Británii, Izraeli a Bosně a Hercegovině padla. ČTK to řekl tiskový mluvčí reprezentace Jiří Zídek.

Článek

Vedení týmu bylo ochotné na Whitfielda, který v minulé sezoně působil ve španělské Gironě, čekat až do 6. srpna, ale hráč dnes oznámil zamítavé stanovisko. "Ve Spojených státech si prý musí zařídit několik osobních věcí a do šestého srpna by se prý nestihl k mužstvu připojit," řekl Zídek. Reprezentace tak ztratila už druhého důležitého hráče: před Whitfieldem se z letošní kvalifikace omluvil i Luboš Bartoň, nová akvizice slavné Barcelony.

S Whitfieldem se opakovala situace z před dvou let, kdy rodák z Filadelfie také v kvalifikačních kláních neobjevil. Tak dlouho oddaloval svůj příjezd k týmu, až tehdejšímu trenérovi Zdeňku Hummelovi došla trpělivost a s Whitfieldem, který Českou republiku reprezentuje od roku 2005, přestal počítat. Whitfield ale loni startoval na evropském šampionátu ve Španělsku.

Nynější kouč Michal Ježdík tak v kvalifikaci bude spoléhat na trio rozehrávačů Štěpán Vrubl, Pavel Slezák a Tomáš Tóth. K týmu se připojí i talentovaný Tomáš Satoranský, až si splní svoje povinnosti v juniorské reprezentaci, s níž bojuje na mistrovství Evropy divize B v Maďarsku.

Reprezentanti v tomto týdnu pobývali na tréninkovém kempu v Rokytnici nad Jizerou. Pak je čekají soustředění v Chomutově a Nymburce, od 15. do 17. srpna je čeká přípravný turnaj ve Francii, pak další tréninková dřina v Nymburku, turnaj v Lotyšsku a po závěrečné přípravě v Pardubicích už vstoupí do kvalifikace.

První zápas sehrají 3. září s Bosnou a Hercegovinou, 6. září hrají v Británii, 10. září s Izraelem, 13. září v Bosně, 17. září s Británií a 20. září zakončí kvalifikaci v Izraeli. Na mistrovství Evropy do Polska v roce 2009 postoupí přímo vítězové skupin a tři týmy s nejlepší bilancí na druhých místech.

Reklama