Hlavní obsah

Volejbalistky Nováková s Tobiášovou skončily v Klagenfurtu páté

KLAGENFURT

Plážové volejbalistky Soňa Nováková a Tereza Tobiášová obsadily na grandslamovém turnaji Světového okruhu v Klagenfurtu páté místo a postaraly se o nejlepší český výsledek za poslední čtyři roky. V pátečním programu nejprve zdolaly domácí sourozeneckou dvojici Doris a Stefanii Schwaigerovy 2:0 a postoupily do čtvrtfinále, v něm však rovněž ve dvou setech nestačily na druhý nasazený pár Ana Paula, Shelda z Brazílie.

Článek

Zkušené třicátnice Nováková a Tobiášová, které se daly dohromady až letos na jaře, startovaly mezi světovou elitou po dvouleté pauze a byly kvůli tomu nejníže nasazené už v kvalifikaci. Za nečekané páté místo získaly prémii 13 200 dolarů.

"I nás to čtvrtfinále překvapilo, jely jsme si to sem vlastně jenom vyzkoušet. Ale hrálo se nám dobře, navíc tady kvůli olympiádě není úplná špička. Když jsme zvládly kvalifikaci, tak už ten další los byl docela přijatelný," řekla Nováková.

V deštivém čtvrtfinále proti Brazilkám, které vyhrály předchozí grandslamový turnaj minulý týden v Gstaadu, sice Češky dobře začaly, ale vedení 9:5 v dalším průběhu prvního setu ztratily. "Řekly jsme si, že budeme riskovat podání i za cenu, že se nepovede, a zkusíme je zablokovat. Anu Paulu jsme tím docela nachytaly, ale jenom na začátku, a pak bohužel zafigurovali i rozhodčí," uvedla Nováková.

Na písku kralovaly favorizované soupeřky

V druhém dějství pak už na písku kralovaly favorizované soupeřky. "Je to škoda, protože ten první set jsme mohly vyhrát. Ale celý zápas bychom asi nevyhrály, ony jsou to přece jenom výborné hráčky," dodala česká volejbalistka.

Právě v Klagenfurtu zažila Nováková největší úspěch své kariéry, když zde před sedmi lety získala ve dvojici s Evou Celbovou bronz z mistrovství světa. Pro čtyřiatřicetiletou Tobiášovou je životním výsledkem právě nynější čtvrtfinále, dosud totiž na Světovém okruhu sbírala nejlépe devátá místa.

Do mužského play-off se probojovali Martin Tichý s Petrem Benešem. Čerství mistři republiky pak vpodvečer zvládli i zápas s lotyšskou dvojicí Aleksandrs Samoilovs, Martins Plavinš a mají jisté minimálně deváté místo, které je pro ně rovněž nejlepším výsledkem na okruhu. V sobotu se utkají o postup do čtvrtfinále s třetím nasazeným německým párem Jonas Reckermann, Mischa Urbatzka.

Muži:
Skupina O: Tichý, P. Beneš (27-ČR) - Maaseide, Horrem (22-Nor.) 2:0 (16, 20).
Play-off - 1. kolo: Tichý, P. Beneš - Samoilovs, Plavinš (13-Lot.) 2:1 (-15, 16, 13).
Ženy:
Play-off - 2. kolo: Nováková, Tobiášová (32-ČR) - D. Schwaigerová, S. Schwaigerová (9-Rak.) 2:0 (17, 22)
čtvrtfinále: Ana Paula, Shelda (2-Braz.) - Nováková, Tobiášová 2:0 (19, 15).

Reklama