Hlavní obsah

Američanky obhájily olympijské zlato v plážovém volejbalu

Američanky Kerri Walshová a Misty Mayová-Treanorová potvrdily, že jsou nejlepšími plážovými volejbalistkami současnosti. Trojnásobné mistryně světa obhájily v Pekingu olympijské zlato, když za hustého deště ve čtvrtečním finále porazily dvakrát 21:18 čínskou dvojici Tchien Ťia, Wang Ťie. Vítěznou sérii tak prodloužily už na 108 zápasů.

Článek

Právě tyto čínské beachvolejbalistky přitom byly loni v červnu na turnaji Světové série ve Stavangeru posledními přemožitelkami amerických suverének. Na rozdíl od finále loňského mistrovství světa, v němž utrpěly debakl, tentokrát držely s favoritkami krok. V těžkém písku na obou stranách dominoval útok a ani jedna z dvojic si v průběhu úvodní sady nevytvořila větší než dvoubodový náskok.

Koncovka však patřila Američankám, které využily nedůslednosti Číňanek a dostaly se do vedení 20:17. Druhý setbol využila Mayová-Treanorová razantním útokem.

Američankám vyšel lépe vstup do druhé sady, když rychle vedly 6:3. Čínské volejbalistky však zásluhou riskantního servisu vyrovnaly a vrátily se do hry. Za stavu 19:18 pro zámořský pár však Wang Ťie poslala smeč do autu, což rozhodlo. Hned první mečbol Walshová proměnila.

Nevlídné počasí vytáhlou blokařku nerozhodilo. "Díky dešti to bylo lepší, cítily jsme se jako válečnice. Tlak vyvolaný tím, že se hraje v Číně, to dělá ještě intenzivnějším," řekla Walshová.

Nyní plánují děti

Její spoluhráčka se svěřila, že si splnily dlouholetý sen. "Od okamžiku, kdy v Aténách dopadl poslední míč, jsme chtěly olympijské vítězství zopakovat. Nikdo před námi to nedokázal," prozradila. Poražené finalistky vyjádřily staronovým šampiónkám velký respekt. "Jsou prostě pro nás příliš silné," poznamenala Tchien Ťia.

Případná třetí olympijská účast Američanek závisí na tom, jak dopadnou jejich soukromé plány. "Možná chceme jet na třetí, ale nejdřív chceme děti. Teď to musím brát jako svou poslední olympiádu. Nikdy jsem ještě dítě neměla, takže prostě nevím. Bylo by fajn, kdyby nás děti jednou viděly vyhrát," přiblížila plány jednatřicetiletá Mayová-Treanorová.

Domácí reprezentantky zaznamenaly dvojnásobný medailový úspěch, když bronz získaly Süe Čchen a Čang Si. V utkání o třetí místo porazily 2:0 na sety brazilskou dvojici Renata, Talita. Brazilky tak poprvé odjedou z olympijského turnaje plážových volejbalistek bez cenného kovu.

Plážový volejbal - ženy:
Finále: Walshová, Mayová-Treanorová (USA) - Tchien Ťia, Wang Ťie (Čína) 2:0 (18, 18),
o 3. místo: Süe Čchen, Čang Si (Čína) - Renata, Talita (Braz.) 2:0 (19, 17).

Reklama