Hlavní obsah

Oslabení basketbalisté věří v týmový duch a úspěšnou kvalifikaci

Oslabeni neúčastí někdejších pilířů Luboše Bartoně a Maurice Whitfielda i s vědomím, že z posledních šesti přípravných zápasů odešli jako poražení, ale zároveň plni odhodlání, že podruhé za sebou vybojují účast na mistrovství Evropy. V takové pozici vstoupí ve středu do kvalifikačních bojů reprezentační tým českých basketbalistů.

Článek

Mužstvo kolem Jiřího Welsche se bude ve zrádné skupině s Bosnou a Hercegovinou, Británií a Izraelem prát se o postupovou vstupenku na šampionát, který se příští rok uskuteční v Polsku.

První duel je na programu už ve středu s Bosnou v pardubické ČEZ Areně, do níž už v minulé sezóně na zápasy Nymburka v Poháru ULEB přišly až desetitisícové návštěvy. Reprezentace i teď bude ve všech třech domácích zápasech na bouřlivou podporu hodně spoléhat. "Snad se potvrdí, že Pardubice nejsou jenom hokejové, ale i basketbalové město. Moc se na ty zápasy těším," vzkázal na pondělní tiskové konferenci Welsch. Rodák z nedaleké Holice právě v Pardubicích nahlédl do velkého basketbalu a nyní bude v ČEZ Areně pod bedlivým dohledem rozvětvené rodiny i mnoha kamarádů.

Basketbalisty čeká náročná kvalifikace

Kvalifikační systém je náročný: ze skupin se na šampionát dostanou jen jejich vítězové a tři nejlepší celky z druhých míst, poslední místo bude v sázce příští rok v dodatečné kvalifikaci. Dva nejhorší týmy pak sestoupí až do B divize. "Naše skupina je možná nejvyrovnanější ze všech, nemá outsidera ani favorita. Proto se může stát, že jediná vysoká prohra může znamenat konec nadějí. I kdybychom třeba měli prohrát, nesmí to být o mnoho. Je nutné hrát na co nejmenší rozdíl a skóre," nabádal staronový reprezentační trenér Michal Ježdík. "Když se chytíme doma prvním zápasem, můžeme se chytit, pokračovat ve vítězném tažení a splnit si náš sen," doufal pivot Petr Benda.

"Věříme v MY." S takovým heslem se na každém kroku prezentují čeští hráči. Slogan mají vyšitý na svém oblečení pro volný čas i tréninkových tričkách. Reprezentanti totiž spoléhají hlavně na týmové pojetí. "Jedině tak vede cesta na mistrovství," prohlásil kapitán Ladislav Sokolovský. "Když se nám podaří nahradit ztráty a absenci zkušeností bojovností a podřízením se ve prospěch kolektivu, můžeme bojovat o postup. Výhry sice slíbit nemůžeme, ale to, že se o ně v každém utkání popereme, ano," řekl Ježdík.

Ježdík měl problémy se složením mužstva

Ten měl v minulých týdnech mnoho starostí s tím, jak mužstvo vůbec poskládat. Z rodinných důvodů se pro letošní kvalifikaci omluvili především Bartoň s Whitfieldem a hlavně absence prvně jmenovaného a nové akvizice slavné Barcelony bude pro Čechy velmi citelná. "Luboš byl už loni na mistrovství Evropy naším klíčovým hráčem. Tu díru po něm budou muset zacelit jiní hráči," uvažoval Welsch, opora španělské Málagy, jenž bude znovu klíčovým hráčem národního týmu. Šance v reprezentaci se tak naopak otevřela talentovaným mladíkům: za prvním rozehrávačem Štěpánem Vrublem budou přichystáni zaskočit sedmnáctiletý Tomáš Satoranský a o rok starší Jakub Kudláček.

Bartoň s Whitfieldem nejsou jedinými absentujícími hráči z těch, které kouč Ježdík chtěl zapojit do letní přípravy. Zranění vyřadila ze hry Jiřího Černoška, Michala Křemena, Lukáše Tótha, Davida Jelínka a Pavla Slezáka. A v minulém týdnu na posledním přípravném turnaji v Rize si poranil chodidlo i pivot Ondřej Starosta. Jeho start proti Bosně je prý více než nejistý.

"Jsme sice oslabeni, ale tým zase odvedl vynikající práci v přípravě," upozornil Ježdík, i když jej nepotěšily výsledky z posledních dvou turnajů ve Štrasburku a Rize, kde Češi všech šest duelů prohráli. "S výsledky v přípravě být spokojeni nemůžeme, protože šest proher je víc, než jsme čekali. Bylo vidět, že nám v závěrech zápasů chybějí zkušenosti z vypjatých zápasů. Teď se soustředíme na to, abychom to nahradili týmovou součinností," vysvětloval Ježdík.

Reklama