Hlavní obsah

Čeští basketbalisté se doma cítí silní

PARDUBICE

Domácí neporazitelnost si v polovině bojů drží všechny čtyři celky kvalifikační skupiny, v níž usilují o účast na ME 2009 i čeští basketbalisté.

Článek

„Uspět na vlastní palubovce je základ a my jsme doma zatím hodně silní. Už to vypadá, že důležitou roli sehraje i skóre, v tomto směru středeční výhra o 21 bodů nad Izraelem může hodně pomoci,“ tvrdí Jiří Welsch. „V Pardubicích moc pomáhají i diváci, roli hraje také osahané prostředí. K postupu bude ale nutné vyhrát venku, chceme se o to pokusit už v sobotu v Bosně. Čeká nás zřejmě nejbouřlivější prostředí, ale sportovně právě tam cítím největší šanci,“ říkal nejlepší český kvalifikační střelec Petr Benda.

„Doma se podařilo ohromným nasazením Bosnu i Izrael přinutit k tomu, aby hrály do naší zformované obrany, jejíž systém máme hodně propracovaný, naproti tomu v Británii jsme si nechali utéct začátek, kdy týmu chyběla energie a už pak manko nesmazal,“ řekl trenér Michal Ježdík. „Zjednat si respekt na vlastním hřišti je relativně jednodušší, ale jakmile někdo zabere na půdě soupeře, získá tím velikou výhodu,“ doplnil Welsch.

Kouč by se ale vůbec nedivil, kdyby na konci kvalifikace měli všichni shodnou bilanci 3 výher a 3 porážek. „Každý ve skupině má na to, uspět venku, přesto to v první polovině soutěže nikdo nedokázal. My sice máme papírově nejméně zkušené mužstvo, ale týmová chemie funguje stále lépe. Extrémní vyrovnanost skupiny však může způsobit ve srovnání s ostatními, že druhé místo už nebude stačit na přímý postup,“ upozornil Ježdík.

Reklama

Související témata: