Hlavní obsah

Basketbalisté budou v Izraeli bojovat o dodatečnou kvalifikaci

PRAHA

Přímý postup na mistrovství Evropy 2009 do Polska basketbalistům už nevyjde. Úspěch v pátečním posledním utkání skupiny v Izraeli jim ale dá možnost hrát příští rok v srpnu ještě dodatečnou kvalifikaci o poslední volné místo na šampionát. Duel v Tel Avivu bude pro české reprezentanty takřka existenční, při prohře se zřejmě nevyhnou baráži o příští kvalifikaci.

Článek

„Zvítězit v Izraeli je přetěžký úkol, přesto se pokusíme o jeho splnění,“ řekl Jiří Welsch, nejlepší hráč týmu, který do svízelné pozice dostala středeční domácí porážka s Brity (63:67). Soupeři naopak úspěch z Pardubic zajistil účast na ME.

Národní tým doplácí na absenci dřívějších opor v čele s Bartoněm. „Chybí nám větší herní vyzrálost i zkušenosti. Snažíme se je nahrazovat týmovou bojovností, někdy to ale prostě nestačí,“ přiznal trenér Michal Ježdík s tím, že výkon omlazeného mužstva v kvalifikaci nebyl doma vůbec špatný, proti Británii však excelentní Welsch zůstal na vše sám. Žádný z jeho spoluhráčů neměl dvojciferný bodový zápis, naopak soupeře podržel tandem Deng, Reinking.

„Výbornou prací v obraně se kluci přesto dostali do zápasu, v němž dlouho ztráceli a ještě 84 vteřin před koncem těsné vedli. Mohlo se to pak překlopit na obě strany, bohužel nám nevyšly trestné hody a opakovaně jsme nedopíchli do obroučky míč,“ uvažoval Ježdík.

„Proklouzlo nám to mezi prsty, v rozhodujících momentech chybělo i štěstí při zakončení,“ litoval Welsch a sedmnáctiletý Tomáš Satoranský si vyčítal, že při doskoku čtyři sekundy před koncem právě po jeho nájezdu nedopravil míč do koše, čímž by zajistil vyrovnání: „Vůbec nevím, jak jsem to nemohl dát. Možná jsem do toho doskoku měl jít s větší silou.“

Reklama

Související témata: