Hlavní obsah

Basketbalisty po debaklu v Izraeli čeká boj o udržení v baráži

TEL AVIV

Čeští basketbalisté v závěrečném utkání kvalifikace o mistrovství Evropy utrpěli debakl 61:98 na palubovce Izraele a ve skupině D skončili s bilancí dvou výher a čtyř porážek poslední. Svěřence trenéra Michala Ježdíka tak v příštím roce čeká příští rok v srpnu boj o udržení v elitní evropské skupině společně s Maďarskem, Estonskem a Ukrajinou.

Článek

Čeští reprezentanti sice před dnešním utkání dokonce živili i teoretické šance na postup na šampionát, ale nečekaně vysoká prohra všechno otočila v jejich neprospěch. Nenahrálo jim ani to, že Belgie překvapivě o 18 bodů zvítězila na Ukrajině a nakonec se tak dostala před český tým díky lepšímu skóre. Češi se mohli baráži vyhnout, v Izraeli si ale mohli dovolit prohru maximálně o 22 bodů, aby se v ní ocitli právě Belgičané.

"My jsme neodehráli dobré utkání. Domácí předvedli hlavně výborný výkon v obraně, odřízli od míče naše klíčové hráče, byli všude o krok dříve, hráli na hranici sebeobětování se v osobních soubojích. To byla hlavní příčina jejich úspěchu," řekl Českému rozhlasu v Tel Avivu Ježdík.

Jeho tým tedy nedostane šanci bojovat o účast na ME v Polsku v příštím roce ani v dodatečné kvalifikaci, v níž bude soupeřit šest mužstev o poslední volné místo. Kolaps v Tel Avivu znamená, že se naplnil nejhorší možný scénář pro český basketbal.

Naopak Izrael slaví, díky vysoké výhře si zajistili postup na šampionát jako jeden ze tří celků z druhých míst ve skupině s nejlepší bilancí. Izralce, který měl nakonec lepší bilanci než třetí Bosna, zachránily poslední dvě výhry v domácím prostředí a sobotní nezdar Francie v duelu s Tureckem. Už v předstihu si z "české" skupiny zajistila účast v Polsku Velká Británie.

Ježdík: Soupeř měl celý zápas pod kontrolou

Reprezentační výběr přitom zápas v Izraeli zahájil dobře, jenže nastavenou laťku udržel jen několik minut. Česká obrana se totiž začala pod tlakem drolit, výborně hrající Izraelci rychle získali vedení a předvedli se v úplně jiném světle než v prvním vzájemném duelu v Pardubicích, kde podlehli o 21 bodů. "Měli celý zápas pod kontrolou," připustil Ježdík.

V sobotu se ale zase mohli spolehnout na největší opory. Postupně se k velkým výkonům rozehráli Green, Halperin a Tapiro, domácí měli vysokou úspěšnost střelby, zatímco na druhé straně zůstávali až příliš osamocení tradiční tahouni Welsch s Bendou. Už v 16. minutě Izrael vedl 44:28, ale Češi jako by varování nebrali vážně. "Navíc izraelští střídající hráči pokaždé přinesli na hřiště ještě víc energie. Hráli v podstatě to, co zdobilo nás v domácích zápasech. Naopak naši střídající hráči neměli svůj den, ale to k takovým vypjatým zápasům patří," dodal Ježdík.

Druhý poločas dovršil jejich zmar. Izraelci vycítili šanci a trojkovou smrští svého soka dorazili úplně, zatímco český tým trápila velmi nízká produktivita v útoku. Sedm minut před koncem se rozdíl natáhl na 30 bodů a zlomený český výběr už svůj pád nezastavil.

Kvalifikace ME:
Izrael - Česká republika 61:98 (28:19 , 49:35, 78:54).
Nejvíce bodů: Halperin 25, Tapiro 24, Eliyahu 16, Limonad 15, Green 14 - Benda 16, Satoranský 12, Welsch a Sokolovský 10. Rozhodčí: Christodoulou(Řec.), Mogulkoc(Tur.), Demetriu (Kyp.). Fauly: 21:25. 5 chyb: Green. Trojky: 9:7. Diváci: 8000.
Bosna a Hercegovina - Velká Británie 89:80.
Konečná tabulka:
1. Velká Británie642504:48210
2. Izrael633515:4919
3. Bosna a Hercegovina633465:4709
4. Česko624432:4738

Reklama

Související témata: