Hlavní obsah

Basketbalisté budou znát program baráže 8. listopadu

PRAHA

Místo bojů na mistrovství Evropy nebo alespoň na dodatečném kvalifikačním turnaji budou čeští basketbalisté v příštím roce v srpnu bojovat o udržení v elitní divizi A. Program barážového turnaje, ve kterém se utkají s Maďarskem, Ukrajinou a Estonskem o dvě místa zaručující start mezi elitou i v dalším kvalifikačním cyklu, určí 8. listopadu los ve Varšavě.

Článek

O udržení se bude hrát stejným způsobem jako v právě skončených skupinách. Od 5. do 20. srpna se mužstva utkají systémem každý s každým doma a venku. Zatímco čeští basketbalisté v předchozím cyklu hráli závěrečný turnaj, Estonci s Ukrajinci neuspěli v dodatečné kvalifikaci a Maďaři se zachránili až v baráži.

V polské metropoli bude v listopadu určeno i složení skupin v závěrečném turnaji. Už před kvalifikací měly na základě pořadí na předchozím ME jistotu startu Rusko, Španělsko, Litva, Řecko, Německo, Chorvatsko, Slovinsko a pořadatelské Polsko. K nim se nyní připojili jako vítězové skupin Srbsko, Makedonie, Turecko a Británie, z druhých míst postoupily Lotyšsko, Izrael a Bulharsko.

Dalších šest týmů - Bosna, Portugalsko, Finsko, Belgie a také nedávné velmoci Francie a Itálie - bude při losu rozděleno do dvou skupin, jejichž vítězové se ve finále dodatečné kvalifikace utkají o zbývající místo na šampionátu. Ten se uskuteční v sedmi polských městech od 7. do 20. září.

Reklama