Hlavní obsah

ME volejbalistů v roce 2011 se uskuteční v Česku a v Rakousku

MADRID

Mistrovství Evropy volejbalistů v roce 2011 se uskuteční v Česku a v Rakousku. Na kongresu v Madridu o tom v sobotu rozhodli představitelé evropské volejbalové konfederace CEV, kteří dali česko-rakouské nabídce přednost před kandidaturami Dánska, Francie, Nizozemska a dalším společným projektem Řecka a Bulharska.

Článek

Česko a Rakousko se při šampionátu, který se bude konat od 9. do 18. září 2011, podělí o čtyři základní a dvě čtvrtfinálové skupiny. Semifinále, finále a utkání o bronz se pak uskuteční ve Vídni. Zápasy na českém území se budou hrát v pražské O2 Aréně a v Liberci, Rakušané vybrali jako druhé pořadatelské město Innsbruck.

Podle předsedy Českého volejbalového svazu Antonína Lébla bylo pro vítěznou nabídku největším konkurentem Dánsko. "Údajně se rozhodlo až v druhém kole tajného hlasování," řekl Lébl, který jel do Madridu s přesvědčením, že česko-rakouská kandidatura uspěje. "Vycházeli jsme z toho, že nabízíme fantastické haly a příznivou polohu pro dojezd fanoušků," uvedl Lébl.

K získání prestižního seniorského turnaje podle něj pomohlo i letošní ME juniorů v Brně či kadetské šampionáty na českém území. "To jsou neprofitové akce, ale CEV oceňuje, že jí takhle pomáháme," konstatoval předseda svazu. A při čtvrteční prezentaci prý na hlasující zapůsobila také podpora, kterou šampionátu vyjádřil prezident Václav Klaus. "Za jinou kandidaturu se nikdo tak významný nepostavil," dodal Lébl.

Rakousko i Česko naposledy pořádaly ME volejbalistů samostatně, v roce 1999 ve Vídni i o dva roky později v Ostravě postoupil český výběr do semifinále a pokaždé obsadil čtvrté místo. Ve dvou zemích se mužské mistrovství Evropy zatím konalo pouze v roce 2005, kdy se hrálo v Itálii a v srbské metropoli Bělehradu. Tehdy ještě startovalo dvanáct týmů, od loňského roku se počet účastníků rozšířil na šestnáct.

Ženské ME v roce 2011 uspořádají rovněž dvě země. Hrát se bude v Itálii a v Srbsku, finále uvidí Bělehrad. Pořadatelské země v obou kategoriích mají účast zajištěnou bez kvalifikace.

Nejbližší evropský šampionát mužů se odehraje v příštím roce v Turecku, ženy budou o titul bojovat v Polsku. Na oba turnaje se probojovaly i české reprezentační týmy.

Reklama

Související témata: